Hlavní obsah

Pražské bienále bude letos už pošesté

Právo, Peter Kováč

Už pošesté bude Praha hostit mezinárodní výstavu současného umění Prague Biennale. Přehlídka se uskuteční v prostorách nákladového nádraží Žižkov od 6. června a potrvá do poloviny září.

Foto: ČTK

Nákladové nádraží Žižkov

Článek

Organizátoři slibují především atraktivní bilanci současné renesance světového malířství, což nabídne sekce Expanded Painting. Zastoupeni budou například malíři z Koreje, Itálie, Indonésie, Německa nebo USA.

Rozsáhlá bude část věnovaná současnému českému a slovenskému umění. Pro domácí výtvarníky se tak opět otevírá jedinečná možnost mezinárodní konfrontace se světem, což je o to důležitější, že bienále se uskuteční pod patronací světově renomovaného časopisu Flash Art.

Hlavními organizátory Prague Biennale jsou opět česká historička umění Helena Kontová a italský vydavatel časopisu Flash Art Giancarlo Politi. Tuto dvojici jako další hlavní kurátor doplnil jejich dlouholetý spolupracovník Nicola Trezzi.

Součástí bienále bude i fotografická výstava (Prague Biennale Photo 3), jež představí nefigurativní tendence, které reagují na končící éru moderní fotografie. Prakticky ve stejném termínu se letos koná i slavné Benátské bienále (od 1. června do 24. listopadu), které má více než stoletou historii.

Podle Kontové by se Pražské bienále mělo stát možnou alternativou Benátek, i když organizátoři pražské akce nemají ani z desetiny takový finanční rozpočet jako italské bienále.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám