Hlavní obsah

Nová alba: David Bowie, Bon Jovi i Jimi Hendrix

Právo, Jaroslav Špulák

Pokud jde o přitažlivost hudebních jmen vydávajících nová alba, zažíváme mimořádně silný týden. Na trh se dostaly nové počiny britského hudebního inovátora Davida Bowieho, amerických rockových velikánů Bon Jovi, kteří vystoupí 24. června v Praze, či dosud nevydané skladby Jimiho Hendrixe. A jsou tu i další.

Článek

David Bowie: The Next Day

Foto: Sony Music

Nová alba

Britský zpěvák David Bowie se naposledy prezentoval jako tvůrce alba v roce 2003, kdy vyšla kolekce Reality. Potom zmizel do hudebního ústraní, aby se vynořil letos v lednu, kdy se přihlásil svým prvním singlem. Nová deska The Next Day zní jako Bowieho nostalgická projížďka jeho pětačtyřicetiletou kariérou. S producentem Tonym Viscontim krok po kroku připomínají své tvůrčí polohy.

Bon Jovi: What About Now

Foto: Universal Music

Nová alba

Po téměř čtyřech letech vychází nové album rockové čtveřice z New Jersey. Zachovala si na něm pověst formace, jejíž desky mají vždy aktuální a moderní rockový zvuk odpovídající roku vydání. Skladby na desce se přibližují mustru, který kapela využívala ve své kariéře pokaždé. Album odpovídá požadavkům současného dospělého rocku, je na něm i několik pozoruhodných chytlavek.

Jimi Hendrix: People, Hell and Angels

Foto: Universal Music

Nová alba

People, Hell and Angels je kolekce s dvanácti dosud nevydanými studiovými skladbami s účastí fenomenálního amerického kytaristy Jimiho Hendrixe. Jde o nahrávky z let 1968 až 1970 a celý tento počin je součástí autorizované rodinné edice. Skladby vydané na albu nahrál Hendrix bez své doprovodné skupiny Jimi Hendrix Experience především v době, kdy jamoval a experimentoval při přípravách desky Electric Ladyland. Na záznamech hraje nejen na kytaru, ale také na klávesy a bicí.

Justin Timberlake: The 20/20 Experience

Foto: Sony Music

Nová alba

Trojnásobný držitel Brit Awards Justin Timberlake oznámil návrat k hudbě na začátku letošního roku formou otevřeného dopisu svým fanouškům, kde oznamuje, že se intenzivně připravuje na vydání nového alba The 20/20 Experience. Od té chvíle je svět svědkem Justinmánie. První singl Suit & Tie featuring Jay-Z dominoval všem světovým žebříčkům (první místo na iTunes Singles Chart v 31 zemích, včetně Velké Británie) a okamžité nasazení singlu na amerických rádiích zajistilo Justinovi největší singlové prodeje za první týden v celé jeho kariéře. V pátek vyjde nové album celé.

Petr Muk: Spolu

Foto: EMI Music

Nová alba

Kolekce duetů Petra Muka nabízí ty nejznámější, méně známé i dosud nikdy nevydané. Vedle songů se skvělou Lucií Bílou, blízkou přítelkyní Bárou Basikovou, pódiovými a televizními kolegyněmi Helenou Vondráčkovou a Ivetou Bartošovou, respektovaným Karlem Gottem, českobudějovickým souputníkem Petrem Kolářem, kamarádem Peterem Nagym a divadelními parťáky Kamilem Střihavkou nebo Bohoušem Josefem je tu bratislavská studiová výpomoc zpěvačce jménem Nastia.

Dojemným setkáním rozdílných generací a přístupů ke zpívání je balada Bon soir mademoiselle Paris s původním interpretem Janem A. Pacákem. Oslavou Mukovy hitové parády Tančíš sama je využitá šance pro dva nádherné tenory s výtečně jiným Karlem Černochem.

New Order: Lost Sirens

Foto: Supraphon

Nová alba

Osm let od vydání stále posledního, v pořadí osmého studiového alba New Order Waiting for the Sirens’ Call a po několikerém odložení vydání se na trhu objevuje album Lost Sirens. Jedná se o osm skladeb, které byly natočeny v době kolem nahrávání posledního alba legendární manchesterské formace. Lost Sirens bylo remasterováno ve studiích Abbey Road a vzniklo ještě v sestavě Bernard Sumner, Peter Hook, Stephen Morris a Philip Cunningham.

Walk Off The Earth: R.E.V.O.

Foto: Universal Music

Nová alba

Debutové album kanadské indie kapely dostalo název v podobě akronymu R.E.V.O. (Realize Every Victory Outright). Kapela se proslavila tvorbou levných, ale velmi nápaditých a efektních videoklipů coververzí známých hitů. Mezi nejúspěšnější videa patří předělávka loňského megahitu Gotye – Somebody That I Used To Know, která posbírala více než 146 miliónů zhlédnutí na YouTube.

Na albu ovšem kromě těchto coververzí najdeme i originální skladby kapely, které původně vyšly na jejich EP v loňském létě. V současné době kapela sklízí úspěchy s dalším hitem I Knew You Were In Trouble zpěvačky Taylor Swift.

Pražský výběr: Běr

Foto: Supraphon

Nová alba

Patnáct let po milované Strace v hrsti a deset od oficiálního pokračování se sešli pánové Čok, Kocáb, Kryšpín a Pavlíček ve studiu Sono, aby natočili tucet nových songů. Tradiční autoři a spoluautoři Kocáb a Pavlíček nabídli jen zčásti tradiční Výběrově excentrický materiál, když jejich hudební a lidské zkušenosti – a také textová spolupráce Vlasty Třešňáka – posunuly věci do ironického či lehce posmutnělého polistopadového vážna. Běr vychází v reedici.

Ska-P: Todo

Foto: Sony Music

Nová alba

Španělská skapunková kapela Ska-P vydává po pětileté pauze nové album Todo. V pořadí sedmá studiová deska je již na trhu a 20. dubna k ní vystoupí Ska-P opět v Praze. Kapela existuje od roku 1994, je nejdůležitější skapunkovou na španělské hudební scéně. Prodala celosvětově přes 3 milióny alb.

The Joy Formidable: Wolf’s Law

Foto: Supraphon

Nová alba

The Joy Formidable je rocková kapela založená v roce 2007 v severním Walesu. Nyní trio Ritzy Bryan (zpěv, kytara), Rhydian Dafydd (baskytara, zpěv) a Matt Thomas (bicí) žije v Londýně. Má na svém kontě příznivě kritikou přijaté debutové album The Big Roar vydané v roce 2011 a aktuálně vychází v pořadí druhé album Wolf's Law. Bylo natočeno v průběhu posledních dvanácti měsíců, produkovala ho kapela sama a za výsledným mixem nahrávky je producent a zvukový inženýr Andy Wallace.

Docuku: Kdybych já věděl

Foto: Indie Happy Trails

Nová Alba

Předchozí dvě alba valašskomeziříčské folklórně beatové skupiny Docuku byla muzikantsky i stylově pestrá, odrážející jak různorodost hudebního obsazení, tak hledání hudební cesty celé kapely. Na novince hraje parta muzikantů, která už má něco za sebou. Ustálila se kompaktní chlapská formace, v níž jednu z určujících rolí hraje kromě výrazného zpěvu Jiřího Buksy i nápaditý akordeon Romana Vavříka.

Hana a Petr Ulrychovi, Javory Beat: Bratr sestry

Foto: Indie Happy Trails

Nová alba

Petr Ulrych, známý bratr známé sestry, se na svém novém albu představuje nejen jako autor nových písní, ale především jako suverénní interpret. Do projektu, původně zamýšleného jako sólový, autor nakonec přizval svou sestru Hanu (bez jejíchž vokálů si ulrychovské písně stěží lze představit) a také novou sestavu skupiny Javory Beat. Tu tvoří Miloš Koubek (kytara), Jakub Šimáně (baskytara), Ondřej Strouhal (akordeon) a Pavel „Bongo“ Plch (cajón, perkuse).

Svoboda, David, Soukup: Hrdinové českého muzikálu

Foto: EMI Music

Nová alba

Kolekce 3CD Hrdinové českého muzikálu přináší výběr toho absolutně nejlepšího z původní muzikálové tvorby. Každé CD je věnováno jednomu z trojice našich nejvýznamnějších autorů. Konkrétně jde o Karla Svobodu, Michala Davida a Ondřeje Soukupa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám