Hlavní obsah

Arnold se prostě nikdy nezmění

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Arnold Schwarzenegger zůstává ikonou svého druhu. I když mluví divnou angličtinou, občas říká divné věci a natočil už spoustu pitomostí, nelze mu upřít zvláštní druh zábavnosti, se kterým pracuje i v novém filmu The Last Stand (Konečná).

Foto: Bontonfilm

Arnie má opravdu velkou pistoli a nebojí se ji použít...

Článek

Konečná je akční krimi, které se pohybuje ne na hraně, ale už za hranou komedie. Scénář si dělá srandu ze scenáristických klišé, záporňák tak přehání, že si dělá srandu ze všech záporňáků, Arnold si dělá srandu z Arnolda.

K všeobecnému veselí přispívají slavné úsporné věty, které tento štýrský übermensch pronáší vždy poté, co zabije větší množství nešťastníků, např. „Vítejte v Sommertonu“. Zestárlý a svraštělý Arnold ale mluví mnohem více, než jsme byli zvyklí. Role typu Terminátor a Barbar Conan se vešly na jednu stránku A4, zatímco dnes říká relativně dlouhé věty, ba i souvětí.

Navíc v novém filmu už stihne zabít jen desítky, nikoliv stovky lidí. Akční scény, ruku na srdce, nejsou na dnešní dobu nic světoborného, v arzenálu zbraní se však neomezuje, stejně tak v likvidaci vozidel.

Foto: Bontonfilm

Arnold Schwarzenegger jako šerif před důchodem

Příběh filmu připomíná pohádku s dobrým koncem a s logikou si hlavu neláme. Ostřílený šerif Ray Owens (Arnold Schwarzenegger) si jde před důchodem odpočinout do ospalého městečka u mexických hranic a vypadá to, že se unudí k smrti. Jako na potvoru chce ale právě přes toto městečko utéct do Mexika bohatý mafián Cortez s celou armádou šílených vrahounů.

Myslíte, že šerif-důchodce poslechne pokyny a počká na speciální jednotky nebo slavné federály? Ani náhodou. Vyhlásí válku přesile jen se svým líným zástupcem, nezkušenou mladou policistkou, jedním opilcem, praštěným majitelem bizarního muzea historických zbraní a devadesátiletou babkou. Kdo asi vyhraje?

Po zuby ozbrojená mafie brzy pozná, že burani ze Sommertonu mají tuhý kořínek, zvlášť když seženou školní autobus, signální pistoli a jeden kulomet z druhé světové války. Samozřejmě, že opilec se polepší (byl hodný, měl jen trauma z Afghánistánu) a začne se líbat s mladou policistkou (uprostřed střelby a nad mrtvolou gangstera). Romantičtější místo asi nešlo najít. Sám Arnold se s nikým nelíbá, ale bitvu zdobí svým tělem, byť poněkud sešlým, a vtípky. Třeba když proletí dveřmi a přistane před partou důchodců, která se ho zeptá, jak se cítí, procedí jen suché: „Starej.“

Na akčního herce skutečně starý je, ale evidentně aspiruje na místo nového Clinta Eastwooda, který hrál tvrďáky ještě v osmdesáti. Tak ať mu to ještě pár let střílí.

Celkové hodnocení: 65 %

Reklama

Výběr článků

Načítám