Hlavní obsah

Divadlo Petra Bezruče uvede Krále Leara s Norbertem Lichým

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou z vrcholných událostí ostravské divadelní sezóny bude nová inscenace Král Lear, která bude mít premiéru v pátek v Divadle Petra Bezruče. Hostující režisér Jiří Pokorný do hlavní role obsadil Norberta Lichého.

Foto: Tomáš Ruta

Herec Norbert Lichý

Článek

Režisér k inscenování jednoho z nejznámějších a nejlepších dramat Williama Shakespeara přistoupil se svým osobitým rukopisem a nekonvenčním přístupem. „Král Lear je člověk, který zemře, aby vstal z mrtvých a potom znovu zemřel. Člověk, který svými chybami poškodí nejenom sebe, ale celý svět. Zkáza,“ tvrdí Pokorný.

Divadlo Petra Bezruče nasadilo Krále Leara do svého repertoáru poprvé ve své bezmála sedmdesátileté historii. V hlavní roli se mohou diváci těšit na Norberta Lichého, který je podle inscenátorů ideálním představitelem pro tuto roli. Podle Norberta Lichého je Shakespearova hra napsaná na počátku 17. století i v dnešní době aktuální díky silnému tématu.

„Je to příběh člověka. A ty se zpravidla opakují v obměnách pořád dokola. Nejsou to řecké báje plné příšer a bohů. Lidi z masa a kostí si navzájem dělají různé věci. A nás naštěstí ještě tak úplně nepřestalo bavit si příběhy vyprávět,“ říká Norbert Lichý.

Režisér si zkoušení v ostravském divadle, kde hostuje poprvé, nemůže vynachválit zejména díky kvalitě hereckého souboru. „Já si šušňám. Já si lebedím. Je mi krásně. Na zkoušky se těším,“ pochvaluje si Pokorný práci s ostravskými herci.

Hudba od Pavlíčka

Výrazným prvkem nové inscenace je hudba, kterou pro ostravské divadlo napsal Pokorného oblíbený spolupracovník, legendární kytarista a skladatel Michal Pavlíček.

Kromě Norberta Lichého se mohou diváci těšit také na Přemysla Bureše, Pavlu Gajdošíkovou, Terezu Vilišovou, Markétu Harokovou, Tomáše Dastlíka, Michala Sedláčka a další herce. Premiéra se uskuteční v pátek 1. února od 19 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám