Hlavní obsah

Pražské šortky vyhrála inteligentní německá parodie Doma

Právo, far

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní cenu Festivalu krátkých filmů Praha, pořádaného organizátory MFF Karlovy Vary, v neděli večer získal snímek Doma (Daheim) německého režiséra Olafa Helda. Porota ocenila překvapující směsici fantazie a reality i suchý humor. Vítěz obdržel finanční odměnu dva tisíce eur.

Foto: archív festivalu

Ukázka z vítězného snímku Doma (Daheim) německého režiséra Olafa Helda.

Článek

Ve filmu Doma třicátník Heik přichází o práci ve své vesnici, rozhodne se tedy odstěhovat do velkoměsta. „Jedinečný koncept a ucelený styl podpořený přesvědčivými hereckými výkony vytváří inteligentní parodii,“ odůvodnili ocenění porotci.

Zvláštní uznání dostal britsko-marocký snímek od Fyzala Boulify nazvaný Prokletí (The Curse). Vypráví o dívce, která se rozhodne vydat daleko od vesnice, aby se mohla setkat se svým přítelem. Porota ocenila silný příběh o nevyrovnaném vztahu mezi muži a ženami v islámském světě.

Foto: archív festivalu

Zvláštní uznání dostal film Zrůda (Csicska).

A druhé Zvláštní uznání putovalo do Maďarska za režisérem Atillou Tillem. Jeho film Zrůda (Csicska) je odstrašujícím příkladem toho, že v každém člověku se může probudit zrůda.

Diváckou cenu si vybojovala smutná komedie o umírání Transatlantická tuba. Natočil ji norský filmař Hallvar Witzø, který za snímek obdržel studentského Oscara za rok 2012.

Pražské šortky se konaly již poosmé a v mezinárodní soutěži uvedly v kině Světozor sedmnáct filmů ze čtrnácti zemí světa. V porotě zasedli německý animátor Till Nowak, výkonný ředitel Festivalu krátkých filmů v Tampere Juhani Alanen, režisér Tomáš Luňák, scenárista a režisér Benjamin Tuček a producent Milan Kuchynka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám