Hlavní obsah

Američtí senátoři vyšetřují filmaře, vědí příliš o Ládinovi a CIA

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američtí senátoři začali podle BBC vyšetřovat kontakty mezi CIA a tvůrci filmu o Usámovi bin Ládinovi Zero Dark Thirty. Již delší dobu se spekuluje o tom, že filmaři měli k dispozici tajné informace.

Článek

Film už byl nominován na čtyři Zlaté glóby a možná se dočká i Oscara. Před prezidentskými volbami byla režisérka Kathryn Bigelowová obviněna, že se jedná o propagandu pro Baracka Obamu. Scenárista Mark Boal a Kathryn Bigelowová už spolupracovali i na slavném filmu The Hurt Locker (Smrt číhá všude).

Tři senátoři (Dianne Feinstein, Carl Levin a John McCain) poslali už před Vánocemi dopis firmě Sony Pictures Entertainment a stěžovali si na "nepřesnosti". Film má prý například ukazovat, že k dopadení teroristy pomohlo mučení.

Podle nich film předvádí použití nátlakových vyslýchacích metod CIA k získání důležitých informací, které nakonec vedly k nalezení Ládina.

Tvůrci oponují: "Film ukazuje, že žádná metoda sama o sobě nebyla nutně zodpovědná za úspěch pátrání, ani žádná jednotlivá scéna nemůže sama správně zachytit celkové pátrání, které film dramatizuje."

Kdo to vynesl?

List The Hollywood Reporter uvedl, že senátní komise zkoumá kontakty CIA a tvůrčí dvojice Bigelowová-Boal. Zejména jim jde o to, zda jsou zaměstnanci CIA zodpovědní za líčení drsných vyšetřovacích metod a tvrzení, že byly úspěšné.

V amerických kinech se Zero Dark Thirty objeví 11. ledna. Premiéra v Česku je zatím nejistá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám