Hlavní obsah

Zemřel westernový herec Carey, hrál i v komediích s Terencem Hillem

Aktualizováno

Ve věku 91 let zemřel ve čtvrtek Harry Carey Jr., který si zahrál ve westernech 3 Godfathers nebo Wagon Master režiséra Johna Forda. Účinkoval také například v komedii Podivné dědictví s Terencem Hillem. Oznámila to jeho dcera Melinda Careyová.

Ukázka z filmu Podivné dědictví

 
Článek

Carey hrál více než 50 let a na kontě má přes 90 filmů. Často se objevoval ve filmech režiséra Johna Forda. Kromě již zmíněných westernů to dále byly třeba filmy Měla žlutou stužku, Stopaři, The Long Gray Line, Rio Grande. Účinkoval i ve westernových komediích italského režiséra Enza Barboniho Malý unavený Joe a Podivné dědictví, kde si zahrál Kazatele Joea.

V pozdějších letech se objevil ve filmech Gremlins a Návrat do budoucnosti III a naposledy účinkoval ve filmu z roku 1993 Tombstone. V 11 filmech se objevil po boku Johna Wayna.

Foto: ČTK/AP

Harry Carey Jr. na fotografii z roku 2005

Carey rovněž vydal knihu vzpomínek, která vyšla v roce 1994 pod názvem Company of Heroes: My Life as an Actor in the John Ford Stock Company (Společnost hrdinů: můj život herce v herecké společnost Johna Forda).

Foto: Profimedia.cz

John Wayne (vlevo) a Harry Carey Jr. ve filmu Měla žlutou stužku z roku 1949

Carey byl synem hvězdy němých westernů Harry Careyho Sr. a herečky Olive Careyové. Narodil se 16. května 1921. Ve druhé světové válce sloužil u námořnictva a pracoval s Fordem na filmech pro námořnictvo, napsaly agentury AP a Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám