Hlavní obsah

Na zábradlí odhalí Havlovi pamětní desku od Davida Černého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pamětní desku svému někdejšímu kolegovi Václavu Havlovi odhalí na své budově pražské Divadlo Na zábradlí. Pozdější československý a český prezident ve slavné éře divadla v letech 1960 až 1968 na této scéně pracoval jako kulisák, herec, dramaturg, tajemník činohry a dramatik. Výtvarný návrh pamětní desky vytvořil sochař David Černý.

Foto: Milan Malíček, Právo

Václav Havel

Článek

"Bude to vtipné jen decentně, jde o klasickou pamětní desku," řekl Černý. Bronzová deska bude umístěna vedle hlavního vchodu do budovy. Slavnostní odhalení desky se plánuje na 18. prosince, kdy uplyne rok od Havlova úmrtí.

Následovat bude večer Divadlo - příležitost být sám sebou, který pořadatelé pojmenovali podle názvu jedné kapitoly z knihy Anny Freimanové Václav Havel o divadle. Ve scénickém čtení i inscenacích se představí známé i méně známé texty Václava Havla.

Divadlo Na zábradlí potřebuje na materiál a výrobu pamětní desky shromáždit přibližně 70 000 korun. Přijímá proto jakékoli peněžité dary, za něž dárcům, které pozve na slavnostní odhalení desky, předem děkuje. Podrobnosti uvádí internetová stránka divadla.

Divadlo Na zábradlí už jedno dílo od Černého má, před čtyřmi lety se na jednom z rohů domu objevil světélkující objekt připomínající lidský zárodek tlačící se z okapu. Divadlo ho dostalo k 50. narozeninám od Černého darem stejně jako návrh pamětní desky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám