Hlavní obsah

Nová alba: Kryštof, Clou a UDG

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V tomto týdnu se na hudební světlo světa dostává hned několik pozoruhodných alb českých interpretů. S novinkou přicházejí ostravští Kryštof, pražští Clou i ústečtí UDG. Záznam koncertu ze Státní opery Praha vydává Helena Vondráčková.

Článek

Kryštof: Inzerát

Foto: Universal Music

Nová alba

Nová deska skupiny Kryštof vznikala pod producentským dohledem Američana Yarona Fuchse, který v minulosti spolupracoval například s Bobem Dylanem, Herbiem Hancockem, Annie Lennox či Mobym. Nahrávala se začátkem května ve studiu Sono, míchala a masterovala se v New Yorku. Mastering si vzal na starost Ted Jensen, u kterého by bylo zbytečné vyjmenovávat všechny tituly, které má za sebou. Namátkou jen uveďme Coldplay, Muse, Green Day nebo Norah Jones. Na desce jsou dva duety, s Jarkem Nohavicou a Tomášem Klusem.

Clou: Old Dogs New Tricks

Foto: archív Clou

Nová alba

Pražská skupina Clou se po čtyřech letech vrací na scénu s novým albem Old Dogs New Tricks. „Přestože jsme na novém materiálu pracovali průběžně poslední dva roky, nebyli jsme s ním spokojeni. Jednoduše nefungoval a nestáli jsme si za ním. Situace se změnila až letos, kdy jsme i zásluhou našeho kytaristy Pavla Bureše nabrali nový dech. Výsledkem je deska, se kterou jsme sami za sebe opravdu spokojeni a doufáme, že bude stejně bavit naše fanoušky,“ vysvětlují Clou čtyřletou nahrávací pauzu.

Novinka vznikla ve studiu Biotech Ecsona Waldese v produkci Pavla Bureše a přináší jedenáct skladeb. Zatímco hudba je výhradně dílem skupiny, texty pocházejí od více autorů -  bývalého baskytaristy Stepha, který otextoval již album For Tonight, Nicelanda a v jedné skladbě si textařský debut odbyl i kytarista kapely Pete.

Helena Vondráčková: Helena on Broadway

Foto: EMI Music

Nová alba

Zpěvačka Helena Vondráčková připravila s hosty Bárou Basikovou, Marianem Vojtkem, Jiřím Kornem, 4TETem, Petrem Kolářem, Miroslavem Dvorským a Vladimirem Boldtem svým fanouškům hudební zážitek v podobě nejznámějších muzikálových a filmových melodií. Koncert, z něhož záznam pochází, se konal ve Státní opeře Praha. Zazněly mj. písně Knížka snů (Les Misérbales/Bídníci), Somewhere (West Side Story), Hello Dolly! (Hello, Dolly!), Vzpomínky (Kočky), Neplač pro mne, Argentino (Evita), Lásko má, já stůňu (Noc na Karlštejně), I’ve Had The Time Of My Life (Hříšný tanec), Párkrát mlčet (Fantom opery) a další.

UDG: Akrobat

Foto: Supraphon

Nová alba

První tři alba skupiny UDG (neboli Useless Demi Gods) způsobila, že česká hudební scéna dostala příjemný dárek. Když vyšel debut Ztraceni v inspiracích (2004), koncerty skupiny začaly navštěvovat stovky dychtivých fanoušků. Poprockovou melodickou chytrost, textovou bohatost a příběhy ze života vrstevníků, což jsou záchytné body fungující dodnes, přijali převážně mladí posluchači za své a vytvořili kapele pevnou fanouškovskou základnu.

Ta se rozrostla o tři roky později po vydání alba Buď a Nebe a ustálila roku 2009, když se na trhu objevilo další album Autoportrét. UDG patří k nejnavštěvovanějším klubovým kapelám dneška a je evidentní, že pozvolna míří mezi ty větší, respektovanější.

Zásadním krokem je ostatně nové album Akrobat. Vznikalo více než půl roku pod produkčním dohledem Armina Effenbergera, známého z projektu Cartonnage.

Marta Kubišová: Zlatá šedesátá

Foto: Supraphon

Nová alba

Ustálené slovní spojení o zajímavé šesté dekádě minulého století platí u zpěvačky Marty Kubišové stoprocentně. Na prahu listopadu oslaví důležité životní jubileum, ovšem před právě vycházející šestialbovou kompilací stihla v šedesátých letech vydat pouze jedno ucelené album. Její singlové nahrávky, spolupráce s televizí či dosud nevydané důkazy kouzla onoho přitažlivě nachraptělého hlasu jsou však mnohem početnější, což ukazuje kolekce.

Jake Bugg: Jake Bugg

Foto: Mercury Records

Nová alba

Jake Bugg je britský zpěvák, rodák z Nottinghamu. Je to mladý, teprve osmnáctiletý, leč nesmírně talentovaný písničkář a skladatel, jehož tvorbu rozhodně ovlivnili Bob Dylan, The Beatles a Oasis.

Beth Hart: Bang Bang Boom Boom

Foto: Mascot Records

Nová alba

Američanka Beth Hart není na bluesrockové scéně nováčkem. Doposud ji však registrovali především hudební fajnšmekři, zajímající se hlouběji právě o bluesrock. Vše se změnilo po úspěšném albu, které loni nahrála s Joem Bonamassou. Z Beth Hart se díky němu stala respektovaná hvězda bluesrockového nebe.

Reklama

Výběr článků

Načítám