Hlavní obsah

V Czech Press Photo zvítězil snímek smutku po Havlově odchodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítězem fotografické soutěže Czech Press Photo 2012 se stal snímek Rozloučení s Václavem Havlem od reportéra týdeníku Respekt Milana Jaroše. Černobílá fotografie zachycuje muže, který rozsvěcí svíčku na jednom z pietních míst, která po smrti Havla spontánně vznikla na Václavském náměstí v Praze.

Foto: Milan Jaroš / Repro ČTK

Černobílá fotografie zachycuje muže, který rozsvěcí svíčku na jednom z pietních míst, která po smrti Havla spontánně vznikla, na Václavském náměstí v Praze. (výřez)

Článek

"Po dlouhé a dramatické diskuzi, která trvala více než tři hodiny, dospěla porota k většinovému rozhodnutí udělit hlavní cenu snímku důležité události roku - odchodu prezidenta Václava Havla a s ním spojenému smutku českých lidí," uvedla mezinárodní porota.

Snímky z událostí po loňské smrti bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla se v soutěži opakovaly často. Fotografové stihli ale zachytit i nedávnou prohibici, události spojené za poslední rok s bývalým hejtmanem Davidem Rathem či olympijské hry.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

V kategorii Lidé, o kterých se mluví získala druhou cenu série fotografů ČTK Romana Vondrouše a Michala Kamaryta Poslední rok Davida Ratha, září 2011 - září 2012.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

V kategorii Lidé, o kterých se mluví získal třetí místo fotoreportér ČTK Michal Krumphanzl se snímkem Policejní president Petr Lessy na tiskové konferenci v Praze, 22.2.2012.

Foto: Michal Doležal, ČTK

V kategorii Lidé, o kterých se mluví získal čestné uznání fotoreportér ČTK Michal Doležal se snímkem Prezidentský kandidát Miloš Zeman na tiskové konferenci v Praze s pooperačními brýlemi po operaci šedého zákalu, 2.8.2012.

Osmnáctého ročníku české žurnalistické fotografie se zúčastnilo 297 fotografů s celkovým počtem 3719 fotografií. Porota vedle hlavní ceny udělila ocenění v osmi kategoriích. Hlavní cenu Křišťálové oko předá vítězi prezident republiky při vernisáži 15. listopadu v Brožíkově síni Staroměstské radnice. Tradiční výstava na radnici potrvá do 31. ledna 2013.

Foto: Milan Jaroš / Repro ČTK

Černobílá fotografie zachycuje muže, který rozsvěcí svíčku na jednom z pietních míst, která po smrti Havla spontánně vznikla, na Václavském náměstí v Praze.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Vítězem se stal reportér týdeníku Respekt Milan Jaroš (na snímku) se svou fotografií Rozloučení s Václavem Havlem.

Roční tvůrčí stipendium pražského magistrátu na fotografování proměn hlavního města dostal Tomáš Novák z týdeníku Euro za projekt Praha na okraji zaměřený na dokumentaci proměn nejrychleji se měnícího území na hranicích současné Prahy. Stejně jako hlavní cena je i Grant Prahy spojen s odměnou 120 000 korun; držitel grantu musí po roce práce odevzdat pražskému magistrátu soubor 30 fotografií pro archivní a výstavní účely.

Foto: Martin Wágner / Repro ČTK

V kategorii Každodenní život dostal první cenu Martin Wágner za sérii Kde začíná Evropa, Rusko, 2010-2012.

V kategorii Aktualita zvítězil snímek Davida Černého z Reuters nazvaný Prohibice tvrdého alkoholu v Praze. Druhou a třetí cenu a čestné uznání dostali reportéři ČTK za snímky Osmý sjezd KSČM (série, Radek Petrášek), Zemřel prezident (Stanislav Zbyněk) a Václav Havel naposled. Dagmar Havlová ukládá ostatky prezidenta Václava Havla do rodinné hrobky na Vinohradském hřbitově v Praze (Roman Vondrouš).

Foto: David Černý / Repro ČTK

V kategorii Aktualita zvítězil snímek Davida Černého z Reuters nazvaný Prohibice tvrdého alkoholu v Praze.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Druhou cenu v kategorii Aktualita získal fotoreportér ČTK Radek Petrášek za sérii Osmý sjezd KSČM.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Třetí cenu v kategorii Aktualita získal fotoreportér ČTK Stanislav Zbyněk za snímek Zemřel prezident.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

V kategorii Aktualita získal čestné uznání fotoreportér ČTK Roman Vondrouš za snímek Václav Havel naposled, Dagmar Havlová ukládá ostatky prezidenta Václava Havla do rodinné hrobky na Vinohradském hřbitově v Praze, 4.1.2012.

V kategorii Reportáž zvítězil Filip Singer (EPA) se sérií Loučení s Václavem Havlem: Praha 18. - 23.12 2011, druhou cenu má série Milana Jaroše Rozloučení s Václavem Havlem, z níž pochází vítězný snímek. V kategorii Lidé, o nichž se mluví, bodovali reportéři ČTK třikrát.

Foto: Filip Singer / Repro ČTK

V kategorii Reportáž zvítězil Filip Singer (EPA) se sérií Loučení s Václavem Havlem (z ní pochází snímek).

Foto: Jakub Jurdič / Repro ČTK

V kategorii Portrét dostal první cenu Jakub Jurdič za sérii Vlasy, 2009-2012.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám