Hlavní obsah

Ve čtvrtek vyhlásí laureáta literární Nobelovy ceny

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek ve 13 hodin oznámí výbor Švédské akademie jméno laureáta Nobelovy ceny v oboru literatura. Předsedou výboru je spisovatel Per Wästberg. Ceny se udělují od roku 1901. V roce 1984 jí byl poctěn básník Jaroslav Seifert.

Foto: ČTK

Haruki Murakami

Článek

Všechna světová média vycházejí při tipování jména nového laureáta ze sázkových kurzů britské společnosti Ladbrokes. Ta letos favorizuje japonského prozaika Harukiho Murakamiho. Ten začal s kurzem 10:1 a ke včerejšímu dopoledni se jeho šance zvýšila na 2:1.

Autor s vřelým vztahem k Praze a Franzi Kafkovi proslul romány Norské dřevo, Kafka na pobřeží, O čem mluvím, když mluvím o běhání nebo Po otřesech. První svazek jeho zatím posledního obsáhlého románu 1Q84 nabídne Odeon 5. listopadu. Budou to Kniha 1 a Kniha 2, celkem 768 stran. Závěrečnou Knihu 3 tohoto románu chystá Odeon na září 2013.

Britský list Guardian připomíná, že loňský „vítěz“, švédský básník Tomas Tranströmer, byl tehdy druhý s kurzem 9:2. V čele stál syrský básník Adonis s kurzem 4:1, letos mu Ladbrokes dává šanci 14:1.

V první pětici je za populárním Japoncem irský prozaik William Trevor, nepřehlédnutelný hlas soudobé anglicky psané literatury. Česky vyšel výbor z jeho povídek Andělé v Ritzu a druhá kniha Děti z Dynmouthu. Zatím má kurz 7:1.

Věčný čekatel Bob Dylan

Za ním je uváděn čínský autor Mo Yan, který bývá podle listu Guardian „často považován za orientální protějšek Josepha Hellera nebo Franze Kafky“. Jeho šance jsou 8:1, ve stejném poměru jako Kanaďanky Alice Munroové a maďarského prozaika Petera Nadase.

Za nimi je už několik let věčný kandidát Bob Dylan, letos s poměrem 10:1. „Díky jedné velké stolibrové sázce poskočil jeho kurz z původních třiatřiceti ku jedné na současných deset ku jedné,“ vysvětlil pro Guardian změny na vedoucích místech mluvčí Ladbrokes Alex Donohue. Dodejme, že autorka dnes populárního erotického román Padesát odstínu šedé E. L. Jamesová má kurz 500:1.

Reklama

Výběr článků

Načítám