Hlavní obsah

Nová alba: Green Day, Xindl X i No Doubt

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový týden přináší několik horkých novinek. V jejich čele stojí čerstvá kolekce kapely Green Day, první z chystané trilogie. Za pozornost ale jistě stojí také třetí album Xindla X nazvané prostě Láska.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Nová alba

Článek

Green Day: !Uno!

První CD z chystané trilogie se pod názvem !Uno! se objevilo na trhu v pondělí. Následovat ho budou pokračování Dos! (12. listopadu 2012) a závěrečná část Tré! (14. ledna 2013). Tento speciální projekt přichází po Grammy oceněném albu 21st Century Breakdown a je opět produkován osvědčeným kapelním spolupracovníkem Robem Cavallem.

„Prožíváme teď hudebně vůbec nejkreativnější a nejplodnější časy. Je to naše historicky nejlepší muzika vůbec, písničky přicházejí samy od sebe,“ říkají členové kapely. „Místo jednoho alba z toho proto bude trilogie. Každý song má vlastní energii a sílu charakterizující Green Day ze všech možných úhlů. Nemůžeme si pomoci, prostě to tak je a stojíme si za tím.“

Xindl X: Láska

Foto: Universal

Xindl X: Láska

Na začátku konečné podoby třetího alba písničkáře Xindla X Láska je pravděpodobně zoufalý nedostatek kvalitních českých textařů. Jeho talentu, kterým doslova bičoval uši posluchačů již ze svého debutu Návod ke čtení manuálu (2008), si všimli jiní zpěváci a požádali ho o pomoc. Díky tomu, že při té práci musel Ondřej Ládek – jak se ve skutečnosti jmenuje – vystoupit z kůže Xindla X, dotkl se jiných hudebních stop a nechal se jimi inspirovat.

Kdyby své třetí album vystavěl podobně jako první dvě desky (dvojka Praxe relativity je z roku 2010), nic by se zřejmě nestalo. V dobrém i zlém. Byla by tu prostě třetí kolekce rapujícího folkaře, který má smysl pro ironii, je naštvaný i sprostý a umí pracovat s jazykem tak, že mu to může kde kdo závidět. Věci se ale posunuly a zkušenosti, které v posledních letech nabral, proměnil Xindl X v povedené album. Aktuální sbírka signalizuje novou etapu jeho hudební kariéry.

Devin Townsend Project: Epicloud

Foto: Popron

Devin Townsend Project: Epicloud

Za seskupením Devin Townsend Project stojí kanadský heavymetalový zpěvák a producent Devin Garrett Townsend. Na svém kontě má více než deset sólových alb, ale od roku 2008 se plně soustředí především na svůj projekt. S ním stihl natočit již čtyři alba, tím pátým je novinka s Epicloud. Na ni zařadil čtrnáct autorských písní a navazuje v nich nejen na předchozí desky, ale i na počátky své sólové tvorby.

No Doubt: Push And Shove

Foto: Universal

No Doubt: Push And Shove

Američané No Doubt jsou zpět. Od roku 2008 své fanoušky nepravidelně informovali o plánech natočit novou desku a až na prahu minulého roku začali fakticky natáčet. Po více než roce a půl intenzivní práce ve studiu vychází novinka, která je v diskografii kapely již šestá v pořadí. Formace kolem zpěvačky Gwen Stefaniové s ní směřuje tam, kam zejména v devadesátých letech patřila – na hudební výsluní.

Mika: The Origin Of Love

Foto: Popron

Mika: The Origin Of Love

V září to byly tři roky, co britský zpěvák Mika vydal své dosud poslední album The Boy Who Knew Too Much. Nyní vydává již svou třetí desku, které předcházel povedený singl Celebrate. Písničku napsal Mika společně s americkým rapperem a producentem Pharrellem Williamsem, který si v ní stříhl malý part. Taneční nádech s elementy diskotékového soundu a synthipopu let minulých je přesně to, co v rádiích v současné době chybí. A v podobném duchu se nese celé album.

Reklama

Výběr článků

Načítám