Hlavní obsah

Nové knihy: Jonasson, Boček, Cleave, Downie, Smolíkovi, Sakai

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výběr nových titulů nabízí úspěšný román švédského autora Jonase Jonassona, román Evžena Bočka i další současný příběh britského prozaika Chrise Cleavea. Spisovatelka Ruth Downieová zavede do Británie pod římskou správou. Následují detektivní a jinak děsivé příběhy Ira Johna Connollyho, Američanky Melisy de la Cruz, jejího kolegy věnujícího se fantastice Castra Adama-Troye a další rodačky Kate Kliseové. Nádavkem tři komiksy, od Jana a Kláry Smolíkových, Riccarda Burchielliho a Briana Wooda i Stana Sakaie.

Článek

Jonas Jonasson:

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel

Nové knihy

Allan Karlsson má narozeniny. Je mu sto let. Vlastně důvod k oslavě. Starosta i místní tisk se připravují na velkolepou oslavu, stoletý stařík však jednoduše zmizí – a brzy je celé Švédsko kvůli jeho útěku vzhůru nohama. Jenže s podobnými věcmi už má Allan zkušenosti – v mládí koneckonců uvedl do zmatku celý svět. Jonasson ve svém prvním románu vypráví o veselém útěku a také o šíleném životním příběhu svéhlavého muže, který se sice nikdy nezajímal o politiku, přesto byl vždy nějak zapleten do velkých historických událostí 20. století.

Panteon, přeložil Zbyněk Černík, 400 stran, 349 Kč

Evžen Boček:

Poslední aristokratka

Nové knihy

František Antonín hrabě Kostka z Kostky je potomek šlechtického rodu, žijící v New Yorku. Po pádu komunistického režimu se s americkou manželkou Vivien a dcerou Marií III. vrací do Čech, aby převzal rodové sídlo. Kromě zámku „zdědí“ hraběcí rodina i personál: zpátečnického kastelána, hypochondrického zahradníka a kuchařku, která si ráda cvakne. Chudobný navrátilec, krkolomně navazující na slavný rodokmen, emigrantství, místní zemitost, zámek jako konkurenceschopná atrakce, kníže Schwarzenberg, zpěvačky Cher a Helenka Vondráčková, to jsou motivy, z nichž autor, profesí kastelán, upředl sérii panoptikálně komických situací. V deníku Marie III., posledního potomka rodu, nenajdete sex, násilí, vraždy, ani hluboké myšlenky. Má jedinou ambici: pobavit čtenáře.

Druhé město, 250 stran, 279 Kč

Chris Cleave:

Včelička

Nové knihy

Dramatické události, které provázejí první setkání dvou žen, úspěšné londýnské novinářky Sáry a mladičké domorodky, na opuštěné nigerijské pláži, mají pro obě nedozírné následky. Sára kvůli nim ztratí manžela a Včelička ještě mnohem víc. Když se pak po dvou letech znovu setkají v Londýně, rozvine se mezi nimi překvapivé přátelství. Důležitou roli v něm hraje i dvouletý Sářin syn. Autor vypovídá s humorným nadhledem, přesto nekompromisně, o potížích a mravních dilematech, s nimiž se jeho hrdinky musí vypořádat v současném globalizovaném světě.

Plus, přeložila Hana Zahradníková, 304 stran, 299 Kč

Ruth Downieová:

Ruso a mizející tanečnice

Nové knihy

Británie, rok 117 po Kristu. Pro armádního lékaře Gaia Petreia Rusa není tento zámořský post žádný med. Má velké dluhy, až moc chytrou otrokyni a ještě se musí potýkat se zpupným správcem nemocnice… Nemluvě o sériovém vrahu, který je postrachem tanečnic z místního baru. Všichni čekají, že se Ruso ujme vyšetřování, ačkoli k významným pokrokům ve forenzním lékařství se dojde až za mnoho set let. Usmějí se na něj bohové, než sám padne za oběť vrahovi?

BB art, přeložil Viktor Janiš, 384 stran, 249 Kč

John Connolly:

Až na popel

Nové knihy

Randall Haight má tajemství: jako teenager spolu s kamarádem zavraždil čtrnáctiletou dívku. Teď má možnost začít nový život, nečekaně se však objevují někdo, kdo ví o jeho zločinu. Trýzní Randalla anonymními vzkazy, vyhrožuje, že odhalí jeho kriminální minulost. Randall chce, aby mu soukromý detektiv Charlie Parker pomohl. V okolí ale shodou okolností zmizí čtrnáctiletá dívka, také její rodina má tajemství, které se snaží úporně chránit. Charlie Parker se musí pokusit rozplést síť klamů a lží, do nichž je vtažena policie, FBI, člen gangu Tommy Morris i samotný Randall Haight.

BB art, přeložil Martin Verner, 352 stran, 249 Kč

Melissa de la Cruz:

Čarodějky z East Endu

Nové knihy

V North Hamptonu, městečku v nejvýchodnějším výběžku Long Islandu, žijí tři ženy Beauchampovy – matka Joanna s dcerami Freyou a Ingrid. Zdá se, že malebné městečko, věčně zahalené v mlžném oparu, uvízlo v čase, a všechny tři ženy zde žijí zdánlivě poklidným, jednotvárným životem. Všechny tři ale ukrývají velké tajemství…

BB art, přeložila Alexandra Kolašínová, 264 stran, 229 Kč

Castro Adam-Troy:

Třetí dráp boží

Nové knihy

Když bylo Andree osm let, posedli ji neznámí démoni a udělali z ní válečného zločince. A teď, o několik desetiletí později, ji znovu volají. Andrea je oficiální zaměstnankyní Diplomatického sboru, tajným agentem všemocných umělých inteligencí známých jako Zdroj a z hloubi duše nenávidí kruté Bettelhiňany, obchodníky se smrtí, kteří profitují na zániku celých civilizací. V románu dostává záhadnou pozvánku na jejich domovskou planetu Xana. Hned v orbitálním přístavu ji však přivítá pokus o vraždu a mnohem napínavější drama se rozpoutá na palubě kosmického výtahu cestou k povrchu planety.

Argo, Triton, přeložil Aleš Drobek, 296 stran, 348 Kč

Kate Kliseová:

Smrt ti sluší. U starého hřbitova 43

Nové knihy

Ignác B. Protiva, úspěšný autor seriálu Krotitel duchů, se přestěhuje do starého viktoriánského domu v ulici Hřbitovní 43. Doufá, že nalezne klidné místo k psaní. Ale realitní agentka mu zamlčí, že dům už obyvatele má! Je jím jedenáctiletý Seymour, pak kočka a nedůtklivý duch, kdysi neúspěšná spisovatelka Olivie. Za života nevydala jediný strašidelný příběh, a proto teď po smrti straší... O tom, že spolu bydlí v jednom domě, zatím nic netuší...

Albatros, přeložila Eva Turečková, 160 stran, 179 Kč

Klára Smolíková, Jan Smolík:

Cesta za husity

Nové knihy

Nebojácný kluk Mikuláš, který se jednoho dne objeví u kašny na táborském náměstí, pochází z Tábora, ale z úplně jiné doby než Anežka, která je ve městě na výletě. Do současnosti ho přenesla hůl žižkovka, kterou má od dědečka. A když Anežka projeví přání cestovat časem společně s ním, bouchne holí o zem a rázem se ocitnou na stejném místě, ale o šest set let dříve. Na své výpravě ale nezůstanou v 15. století, v době Jana Husa a Jana Žižky, ale pokračují dál a seznámí se s J. A. Komenským i T. G. Masarykem. Komiks vznikl původně pro novou expozici Husitského muzea v Táboře.

Albatros, 56 stran, doporučená cena 199 Kč

Riccardo Burchielli, Brian Wood:

DMZ 4: Palba do vlastních

Nové knihy

New York, známý jako Země nikoho, se ocitl uprostřed druhé americké občanské války. Nezkušený fotoreportér Matty Roth je na místě a slouží jako osamělý hlas zdejších obyvatel zoufale zápasících o přežití uprostřed nejnebezpečnější válečné zóny celé planety. Roth nepříliš nadšeně souhlasí, že pro Liberty News uskuteční rozhovor s řadovým vojákem americké armády, který stojí před soudem obviněný z masakru uvnitř DMZ. Kdo mu vydal rozkaz? Jak vysoko v rámci velitelské struktury to sahá? Kdo je skutečně zodpovědný?

BB art, přeložil Martin Antonín, 128 stran, 399 Kč

Stan Sakai:

Usagi Yojimbo 18: Na cestách s Jotarem

Nové knihy

Na cestách po feudálním Japonsku čelil králičí ronin Miyamoto Usagi mnoha nebezpečím, utkal se se zapřisáhlými nepřáteli a navázal přátelství, která odolají jakékoliv hrozbě – ale teď má po svém boku mladičkého Jotara! V osmnácté knize se „strýček“ Usagi i nadále snaží před Jotarem uchovat tajemství, které všichni ostatní podle všeho znají. Během společného putování budou vystaveni ohrožení ze strany ninjovského klanu Neko i ligy nájemných vrahů Koroshi. Potkají se s krásnou zlodějkou Kitsune, která provozuje stále stejnou živnost, a Usagi bude vyprávět příběh ze svého mládí o skřetím šermířském mistrovi. Na scénu se vrátí také hubitel démonů Sasuké!

Crew, přeložil Ľudovít Plata, 212 stran, 249 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám