Hlavní obsah

Hanáková ustupuje, Národní divadlo bude dočasně řídit Pelouch

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Náměstka ministryně kultury Aleny Hanákové Martina Sankota, který dočasně řídil Národní divadlo po odvolání ředitele Ondřeje Černého, nahradil Václav Pelouch, technicko-provozní ředitel ND, uvedla v pátek Česká televize. Ministryně tak udělala ústupek pracovníkům ND.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně kultury Alena Hanáková (STAN)

Článek

Zaměstnanci divadla navrhli ministerstvu Peloucha jako člověka zevnitř, který rozumí problematice ND. Ministryně nakonec ustoupila a stáhla svého člověka. Už v úterý ministryni sdělili, že s vedením Martina Sankota zásadně nesouhlasí a žádali osobnost "ze středu" divadla.

"Je zřejmé, že ekonomický náměstek ministerstva kultury pan Martin Sankot není kompetentní k řízení ND a navíc výkonem této funkce dochází ke střetu zájmů. Trváme na tom, aby byl dočasným vedením Národního divadla pověřen někdo ze současného vedení. Trváme na tom, aby zástupci Národního divadla byli přizváni k procesu výběru nového ředitele Národního divadla. A zároveň trváme na tom, aby byl tento výběr transparentní a za spoluúčasti odborné veřejnosti a odpovídal běžným standardům ve významných evropských divadelních domech," uvedl v úterý za ND mluvčí Tomáš Staněk.

"Své pověření beru jako dočasné, které by mělo zklidnit situaci v Národním divadle. S paní ministryní jsme se dohodli, že do doby analýzy stavu finančního či uměleckého se nebudou podnikat žádné kroky ve vztahu české první scény a Státní opery oproti současnosti," řekl Pelouch v pátek ČTK. Podle něj bude výběrové řízení na ředitele ND vypsáno v momentě, kdy bude definována jeho koncepce - jak má vypadat, kolik má mít souborů či budov.

"Formulovat toto zadání bude odborná komise, na jejímž složení budou zástupci ND participovat," dodal. Hanáková nechce celý proces uspěchat. "Pokud se nám povede vybrat nového ředitele do konce roku, budeme rádi, ale tento termín se může prodloužit," uvedla.

Změna stylu jednání

Ministryně mezitím značně změnila nekompromisní styl, jakým se prezentovala v úterý na tiskové konferenci. Tam spolu se Sankotem obvinili odvolaného ředitele Národního divadla Ondřeje Černého z toho, že manažersky fatálně selhal a navíc prý i porušil zákon.

Sankot tvrdil, že Černého dramaturgické plány byly napsány bez představy nákladů a výnosů inscenací a Černý přímo řekl, že v dnešní situaci rozpočet na rok 2013 sestavit neumí. Do divadla prý také chodí méně lidí a odcházejí významní umělci.

Navíc má ministerstvo podezření na porušení zákona o rozpočtových pravidlech - jde o smlouvu na solární panely a celkové porušení rozpočtové kázně činí 120 miliónů korun.

ND to okamžitě popřelo a uvedlo, že všechny kroky týkající se energetického hospodářství v jednotlivých objektech ND byly činěny se souhlasem ministerstva. Navíc není pravda, že lidé do ND přestávají chodit. Divadlo v minulé sezóně navštívilo 393 201 diváků. Průměrná návštěvnost všech uměleckých souborů stoupá. V sezóně 2010/2011 byla 70,27 %, v sezóně 2011/2012 návštěvnost činila 70,72 %, uvedlo ND.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám