Hlavní obsah

Ministerstvo: ředitel Národního divadla porušil zákon

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Náměstek ministryně kultury Aleny Hanákové Martin Sankot v úterý prohlásil, že odvolaný ředitel Národního divadla Ondřej Černý porušil zákon uzavřením smlouvy na solární panely a manažersky fatálně selhal, proto byl odvolán. Národní divadlo to okamžitě popřelo. Činohra ND vstoupila do stávkové pohotovosti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Odvolaný ředitel ND Ondřej Černý

Článek

Činohra Národního divadla předala v úterý dopoledne zástupcům ministerstva otevřený dopis, ve kterém oznámila, že vstoupila do stávkové pohotovosti.

"Je zřejmé, že ekonomický náměstek ministerstva kultury pan Martin Sankot není kompetentní k řízení ND a navíc výkonem této funkce dochází ke střetu zájmů. Trváme na tom, aby byl dočasným vedením Národního divadla pověřen někdo ze současného vedení. Trváme na tom, aby zástupci Národního divadla byli přizváni k procesu výběru nového ředitele Národního divadla. A zároveň trváme na tom, aby byl tento výběr transparentní a za spoluúčasti odborné veřejnosti a odpovídal běžným standardům ve významných evropských divadelních domech," uvedl za ND mluvčí Tomáš Staněk.

Odpoledne ministerstvo vrátilo úder. Náměstek Martin Sankot vyjmenoval novinářům důvody odvolání Černého.

"Diskutovali jsme s managementem ND i s jeho pracovníky a zástupci odborů. Ministerstvo dospělo k názoru, že organizační model není flexibilní, nejsou nastaveny kontrolní mechanismy."

Navíc z ND odcházejí významní umělci, lidé tam přestávají chodit a kritika dává stále horší hodnocení, tvrdí náměstek.

Sankot zdůraznil, že on jako dočasně pověřený ředitel nebude zasahovat do uměleckých záležitostí a vyjmenoval chyby Černého. Nové dramaturgické plány byly údajně představeny bez představy nákladů a výnosů inscenací a Černý přímo řekl, že v dnešní situaci rozpočet na rok 2013 sestavit neumí. To je podle Sankota fatální selhání.

Podezřelé solární panely

Navíc má ministerstvo podezření na porušení zákona o rozpočtových pravidlech - jde o smlouvu na solární panely a celkové porušení rozpočtové kázně činí 120 miliónů korun. Sankot také citoval textovku, kde mu prý Černý 6.9. nabízel nestandardní finanční operace.

Ministerstvo si už předtím nechalo udělat od externí firmy audit a výsledky ukázaly, že „ND není v dobré ekonomické a organizační kondici. Ředitel nemá chod instituce pod kontrolou, fakticky ji neřídí.“

ND to okamžitě popřelo a uvedlo, že všechny kroky týkající se energetického hospodářství v jednotlivých objektech ND byly činěny se souhlasem ministerstva. Navíc není pravda, že lidé do ND přestávají chodit. Divadlo v minulé sezóně navštívilo 393 201 diváků. Průměrná návštěvnost všech uměleckých souborů stoupá. V sezóně 2010/2011 byla 70,27%, v sezóně 2011/2012 70,72%, uvedlo ND.

Ministryně kultury Alena Hanáková v úterý dodala, že ministerstvo má už vytipováno 8 kandidátů na ředitele ND, je mezi nimi jedna žena. Komise, která bude sestavena z teatrologů, právníků i lidí z ND a z odborů má posoudit představy kandidátů o budoucnosti divadla a pak se rozhodne.

Kritický dopis a bleskový padák

Ředitel Národního divadla Ondřej Černý byl odvolán 7. září. Podle Černého jde ze strany ministerstva o pouhou aroganci moci a důvody, které ministerstvo uvádí, jsou falešné.

"ND za 130 let své existence přežilo různé pohromy, včetně požáru. Snad přežije i vedení člověkem, který prohlásil, že v divadle byl párkrát v životě a že divadlu vůbec nerozumí," řekl už dříve Černý v narážce na Sankota.

Odvolání vypadá o to podivněji, že Černému začátkem příštího roku stejně končilo funkční období. Jeho kritický dopis ministryni ohledně toho, že ministerstvo zaspalo s výběrovým řízením na nového šéfa Národního divadla, jenž zveřejnil společně s Petrem Zuskou (umělecký šéf Baletu Národního divadla) či Michalem Dočekalem (umělecký šéf Činohry Národního divadla) a dalšími osobnostmi, mohl také vést k bleskovému odvolání.

"Jedná se o projev absolutní nekompetence, arogance a mocenských manýr," upozornilo v nedělním otevřeném dopise premiéra Petra Nečase vedení pražského Národního divadla (ND).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám