Hlavní obsah

Náměstek Hanákové se omluvil za lživé výroky o snižující se návštěvnosti ND

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09 a STAN) bude o budoucím vývoji v Národním divadle v Praze (ND) ještě tento týden jednat s jeho uměleckým vedením, zástupci souborů i odboráři. Její náměstek Martin Sankot, jehož dočasným řízením ND pověřila, se omluvil za své úterní výroky o snižující se návštěvnosti a odchodu umělců.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně kultury Alena Hanáková ( TOP 09 )

Článek

Ministryně také řekla, že by její náměstek nemusel nutně stát v čele divadla až do ukončení výběrového řízení a jmenování nového ředitele. "Pokud bude jeho komunikace váznout, bude lepší, když situaci uklidní nový (pověřený) ředitel," vysvětlila.

"V současnosti nemohu říci, zda bude transformace přerušena," uvedla Hanáková. Další vývoj mají podle ní určit výsledky diskuse. Transformace divadla, tedy jeho sloučení s operní scénou, začalo podle plánů ještě minulého vedení MK letos v lednu. Údajně pomalý proces transformace MK zmiňovalo jako první důvod odvolání ředitele ND Ondřeje Černého.

Na středeční schůzce se zaměstnanci ND zazněla opět kritika sloučení obou scén i fakt, že tři osoby spojené s tímto procesem - bývalý ministr kultury Jiří Besser, jeho náměstek Radek Zdráhal a odvolaný ředitel ND Ondřej Černý - už na svých postech nepracují. Více než hodinovou schůzku provázela spousta emocí a výkřiků z pléna. Členové činoherního souboru dokonce v jejím průběhu demonstrativně odešli.

Sankot se v závěru schůzky omluvil za to, co řekl v úterý na tiskové konferenci MK. Při svém výčtu údajných důvodů odvolání ředitele Černého argumentoval snižující se návštěvností a odchodem kvalitních umělců. Připustil, že se nezakládají na pravdě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám