Hlavní obsah

Parchanti, Čechov, Kukura i Havel se sejdou v Plzni

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S velkým očekáváním přijíždí do České republiky inscenace moskevského Sedmého studia nazvaná Otmorozki / Parchanti, která se ve středu představí pražským divákům v Divadle Hybernia a o den později pak na mezinárodním festivalu Divadlo 2012 v Plzni.

Foto: archiv Divadlo 2012

Inscenace Otmorozki moskevského Sedmého studia se představí v Praze i Plzni.

Článek

Režisér Kirill Serebrennikov a autor knižní předlohy Zachar Prilepin v ní vyprávějí příběhy mladých lidí, narozených koncem 80. let a dnes demonstrujících v moskevských ulicích za svobodu myšlení. Serebrennikov je jednou z nejpozoruhodnějších režisérských osobností své generace, nositelem mnoha divadelních i filmových cen. I jeho inscenace se honosí ruským „divadelním Oskarem“ – Zlatou maskou za nejlepší inscenaci malých forem.

Plzeňský festival Divadlo, který každoročně vybírá to nejlepší z domácí produkce loňské sezóny a inspirativní inscenace zahraničních hostů, zahájí ve středu večer budapešťské Divadlo Józsefa Katony s inscenací Čechovova Ivanova, přeneseného do ponuré atmosféry socialistického Maďarska 60. let 20. století. Herecky vynikající soubor hostoval v Plzni již několikrát a vždy zanechal velký divácký zážitek i důvody k přemýšlení.

Vrací se divadlo z Rumunska

S inscenací Bergmanových Šepotů a výkřiků se do Plzně vrací též Maďarské divadlo z rumunské Kluže. Příběhy čtyř žen v režii Andreje Serbana doplňuje i postava samotného Bergmana. Z Belgie přijíždí antverpský Toneelhuis s inscenací Sunken Red, v níž dominuje jediný představitel Dirk Roofthooft ve vzpomínkách na zážitky z japonského zajateckého tábora. Každoročně je v Plzni k vidění i to nejlepší ze slovenského divadla – tentokrát to bude inscenace Kukura, v níž Divadlo Aréna Bratislava nabídne zajímavou konfrontaci s inscenací téhož titulu pražského Činoherního klubu. Vesmírné bytosti slovinského souboru Ljud budou překvapovat chodce v plzeňských ulicích.

Z domácí tvorby se na festivalu do 20. září objeví inscenace režisérů J. A. Pitínského (Kalibův zločin), Jana Mikuláška (Láska a peníze i Europeana), Anny Petrželkové (Tichý Tarzan), Dušana D. Pařízka (Ucpanej systém) aj. Hrát se bude nejen na jevištích plzeňských divadel, ale opět i na nádraží Jižní předměstí (Moskva – Petušky), v pivovaru Světovar (Simulante Bande, Pérák, Já hrdina či Dotkni se stínu), na náměstí i v kavárně, kde se diváci sami mohou stát aktéry představení Etiquette britského souboru Rotozaza. Program doplní i výstavy, filmové projekce a v neposlední řadě křest knihy Václava Havla O divadle, která na sedmi stech stránkách shrnuje texty dramatika a exprezidenta věnované divadlu.

Reklama

Související témata:

Související články

Divadlo Rokoko si troufá na kult jménem Kancl

Už 10. listopadu se dočkáme Kanclu v divadle. Tento britský televizní fenomén z pera Rickyho Gervaise, který později slavil obrovský úspěch i v Americe...

Helena Dvořáková se podruhé stala Faidrou

Po třech letech vrátila se režisérka Hana Burešová k Senekově Faidře. Z inscenace v Divadle v Dlouhé aspoň na chvíli přivedla zase do Brna a jeho Městského...

Výběr článků

Načítám