Hlavní obsah

Divadlo Na zábradlí hostí citlivé fotografie z Nepálu

Novinky, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenská herečka Jana Hubinská je u nás známá především díky seriálu Zdivočelá země. Proto možná někoho překvapí, že tato dáma kromě divadelní a filmové múzy pokouší také umění fotografické.

Foto: Jan Šída

Herečka Jana Hubinská vystavuje své fotografie z Nepálu.

Článek

V pražském café baru Divadla Na zábradlí si můžete až do konce září prohlédnout dvacet sedm jejích barevných fotografií, které vznikaly v průběhu dvou let v Nepálu. Výstava je prodejní a výtěžek z ní připadne na fond pro rozvoj vzdělání v této zemi.

„Svět se mění i díky nepřizpůsobivým lidem,“ uvedla na vernisáži autorka. Chápe totiž nepřizpůsobivost coby určitý rozměr originality. I její fotografie jsou originální - svým viděním ženy matky (a teprve až potom nezávislé umělkyně).

Zaujmou oči dětí

Jako příklad lze uvést snímky dětí. To, co návštěvníka výstavy zaujme, jsou jejich oči. Hluboké, krásné, ale i velice smutné. Tajemství, která se v nich zračí, člověk ze střední Evropy těžko odhaluje. Přesto je z nich možné vycítit určitou naléhavost nebo i tichou prosbu.

Jana Hubinská nechce prvoplánově ukazovat utrpení či chudobu. Jde spíše pod povrch, snaží se podívat na problematiku (či krásnou exotiku) země z různých úhlů pohledu.

Její práce nejsou lacinou agitkou, ale spíše osobním zamyšlením. Pokud se podobně zamyslí i návštěvníci, splnila výstava svou úlohu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám