Hlavní obsah

Mark Knopfler. Pravá kytarová legenda v Praze a Bratislavě

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský kytarista, skladatel a zpěvák Mark Knopfler se již poněkolikáté vrací do Prahy, aby potěšil početnou fanouškovskou základnu. Geniální kytarista zahraje 7. května 2013 v pražské O2 Aréně. V Bratislavě se zastaví 23. června.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mark Knopfler

Článek

Mark Knopfler byl kritikou mnohokrát prohlašován za jednoho z nejlepších kytaristů všech dob. Snad ani není třeba připomínat, že prodal milióny alb se skupinou Dire Straits i sólově.

V roce 2013 přijede propagovat nové album Privateering v rámci turné, které zahrnuje 72 koncertů po celé Evropě. Album vychází 3. září a jedná se o jeho osmé sólové, v podstatě jde ale o desky dvě, protože Privateering obsahuje dvacet skladeb.

Knopfler a jeho osmičlenná kapela se již těší, až opět vyrazí na koncertní turné, které odstartuje v roce 2013. "Je to jako být kapitánem malé bojové lodi a já si celý ten život v týmu na turné opravdu užívám."

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mark Knopfler

Mark Knopfler se narodil v roce 1949 ve skotském Glasgow. V mládí velmi obdivoval Jimiho Hendrixe a zkoušel zakládat různé skupiny. Nejdříve se ale stal novinářem, vystudoval žurnalistiku na univerzitě v Leedsu. Teprve v polovině 70. let položil s bratrem základy k mnoha pozdějším hitům Dire Straits.

V létě 1977, uvádí oficiální životopis od Terryho Kilburna, vznikla první demonahrávka megahitu Sultans of Swing a od té doby šli Dire Straits jen nahoru. V osmdesátých letech vydali skvělé desky Love Over Gold a Brothers in Arms, které v další dekádě následovalo album On Every Street. V roce 1996 zahájil Mark Knopfler sólovou kariéru, která trvá dodnes.

Předprodej pro fanklub začíná 3. září, klasický předprodej vstupenek pak 18. září. Ceny budou od 990 – 1790 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám