Hlavní obsah

David Koller zpíval na Natrucu i protestsong Sami

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I poslední srpnový víkend nabídl na několika místech v České republice hudební festivaly. Tentokrát jim, vyjma nočních přeháněk, přálo počasí. Možná i proto, že letošní festivalová sezóna pomalu končí.

Foto: Jan Handrejch , Právo

David Koller (vlevo) diváky potěšil i tím, že zpíval písně z repertoáru Lucie.

Článek

Na Kmochově ostrově v Kolíně se v sobotu uskutečnil jubilejní patnáctý ročník festivalu Natruc. Jeho charakter je charitativní, pomáhá finančně i organizačně dětské hipoterapii, a diváci ji mohli podpořit třeba zasláním dárcovské SMS.

Natruc současně zaznamenal nejambicióznější krok ve své historii. Poprvé se hrálo na třech scénách, poprvé měla vedlejší Óčko Stage program srovnatelný s hlavní Kiss Delta Stagí a poprvé nabídl třicet účinkujících v jediném dni.

Hvězdou byl David Koller. Se svou doprovodnou skupinou zpíval a hrál především písničky z repertoáru kapely Lucie, jejímž byl členem.

Mandrage představily nové skladby

V polovině vystoupení pozval na pódium kolínskou rodačku, herečku Báru Polákovou a společně zazpívali protestsong Sami, skladbu, jež po svém zveřejnění před dvěma měsíci vyvolala vášnivé diskuze o tom, zda je dobré, když se umělci pouštějí do hodnocení politiky.

S Polákovou a Kollerem ji zpívaly přítomné dvě tisícovky diváků, tleskaly do rytmu a přijaly tak tento způsob upozornění na marasmus českého politického světa velmi vstřícně.

Úplně na závěr večera vystoupila plzeňská skupina Mandrage, která představila jak písně z aktuálního alba Moje krevní skupina, tak ze dvou předešlých počinů.

V zákulisí oznámila, že v říjnu odstartuje druhou část koncertního turné k uvedené desce a v roli předkapely s sebou poveze nadějnou formaci A Banquet.

Foto: Jan Handrejch , Právo

Mandrage nabídli skvělou podívanou i řadu vlastních hitů.

Ta patřila k mnoha příjemným zjevením na vedlejší Óčko Stagi. Kromě ní diváky očividně potěšily všechny tři slovenské skupiny, tedy emorockoví The Paranoid, rocková Horská chata a punkrocková legenda Konflikt, jež svou nekomplikovanou klasickou syrovou jízdou přiměla milovníky punku k divokému pogu.

Podobně divocí byli i pražští Hentai Corporation, v jejichž čele stojí živel jménem Radek Škarohlíd, muž, jenž svým nekontrolovaným chováním na pódiu připomíná ty nejkontroverznější postavy z rockové historie.

Jeho nekonečné provokace, vulgární pokřikování na diváky, obnažování se i nezřízené pití alkoholu během koncertu ale zastínila výtečná hudební produkce celé kapely.

Vychází v ní ze syrové psychedelie šedesátých let a četnými dynamickými změnami i exponovanými pasážemi udržuje pro koncert tolik potřebné napětí. Nesporně to bylo jedno z nejlepších vystoupení na letošním Natrucu.

Blue Effect zaujali, veselé písně Wohnoutu

Pipes And Pints, kapela mezinárodní, byť vzniklá v Praze, uvedla, že v listopadu vydá nové album. Zahrála z něj dvě skladby a opět vycházela z přepychu vlastnění skotských dud ve zvuku. Kromě pražských Curlies a východočeských Benjaming Band zřejmě na české rockové scéně kapely s dudama nejsou.

Na hlavní scéně ještě zaujali legendární artrockoví Blue Effect, kteří zahráli i titulní skladbu z nového Michálkova filmu Posel, jenž bude mít v českých kinech premiéru 18. října a díky němuž formace složila konečně nějakou novou hudbu. „Na novou desku to ale pořád ještě nevypadá,“ zmínil po vystoupení zpěvák Honza Křížek.

Další akce

Festivalová sezóna vrcholila i na jiných místech. V Mikulově se v pátek a sobotu konal Eurotrialog, na němž vystoupili například Jasná páka, Květy nebo CCTV All Star. Festival letos pořadatelé věnovali vězněným členkám ruské skupiny Pussy Riot.

Ve Vroutku u Podbořan se odbyl 13. ročník festivalu Rock for Church(ill), na němž zahráli například Horace Andy, Dub Pistols, Tito & Tarantula, Vypsaná fixa, Vltava či Skyline.

Bezděz byl pak předposlední zastávkou putovního festivalu České hrady.cz. Zcela zaplněnému podhradí se ve dvou dnech představili Monkey Business, Mig 21, Ewa Farna, Chinaski a další. Příští týden skončí festival na Bouzově.

Sunshine nabídli nejlepší skladby ze svého repertoáru a opět mimochodem podotkli, že není ani tak podstatné, jestli česká kapela zpívá anglicky, anebo česky. Wohnout zase představili své veselé písně s několika hořkostmi v textech a sklidili za ně obrovské uznání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám