Hlavní obsah

Legenda Omega oslaví 50 let v Lucerně

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rocková skupina Omega, legenda střední a východní Evropy, oslaví 50 let existence velkým koncertem v pražské Lucerně 1. prosince. Přiveze si i symfonický orchestr.

Foto: Archiv kapely

Omega

Článek

Omega se ukáže v Lucerně po dvaceti letech a doprovodí ji nejen symfonický orchestr, ale také Pavel J. Ryba a The Fish Men. O maďarské skupině se už dlouho téměř nepsalo, před pár lety ale kultovní kapelu "socialistického tábora" připomněla dvoudisková sbírka jejich hitů Best of Omega.

Omega poprvé hrála v roce 1962 na univerzitě v Budapešti. Členové skupiny prý nemohli vymyslet název, a tak řekli pořadateli, ať si tam napíše, co chce. Napsal Omega. O sedm let později spatřil světlo světa obrovský hit Gyögyhajú lány (Dívka s perlami ve vlasech).

Kapela šla prudce nahoru, s úspěchem koncertovala na západě, setkávala se s největšími ikonami světového rocku (WHO, Clapton, Rolling Stones) a label Decca jí vydal album "OMEGA: Red Star from Hungary". Omega se svým zvukem mohla srovnávat s Uriah Heep i Deep Purple a stejně jako "párplové" dodnes existuje.

Lístky na koncert se již prodávají v síti Ticketpro.

Reklama

Výběr článků

Načítám