Hlavní obsah

Krumlovský festivalový víkend nabídl to nejlepší

Právo, vla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předposlední víkend Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov ukázal obě charakteristické složky programu. V pátek 10. srpna v Maškarním sále zámku jeden z našich nejprestižnějších souborů staré hudby Musica Florea představil výběr z nejznámějších světských děl J. S. Bacha.

Foto: Profimedia.cz

V Českém Krumlově si návštěvníci užili kvalitní program.

Článek

V sobotu 11. 8. téměř zaplněná Pivovarská zahrada slyšela poprvé u nás soubor Ten of the Best, deset elitních světových trumpetistů vedených Otto Sauterem.

Musica Florea s Markem Štrynclem předvedla stylově dokonalé a na dobových nástrojích zahrané Braniborské koncerty č. 4 a 5, doplněné dalšími Bachovými díly dokazujícími jeho mistrovství v instrumentálních dílech skládaných často jen na objednávku.

Trochu chladnému projevu souboru v menším obsazení ale chyběla živost a radost, kterou jsme nedávno tolik oceňovali na souboru Collegium Marianum při Letních slavnostech staré hudby v Praze.

Zazářil i německý sólista Sauter 

Švih a radost z projevu naopak nechyběla v Čechách debutující trubkové sestavě Ten of the Best v open-air koncertu následující den. Německý sólista Sauter je známý častou spoluprací s českými a slovenskými hudebníky a skladateli. Před dvaceti lety založil trubkový soubor, v němž hraje na tzv. piccolo trubku, proslulou vysokými party právě v barokních dílech.

Sauter upravuje spolu s dalšími skladby, od Bacha až po Stinga a vytváří formu crossoveru, v němž se baroko, jazz, rock a pop setkávají ve velice přístupné formě. V posledních letech dokonce připojil i šestičlennou rytmiku, takže dosahuje téměř zvuku big bandu.

V Krumlově s ním hrál i náš Marek Zvolánek, v sestavě zaujala i první ženská členka, Švédka Ulrika Danielssonová. Během dlouhého koncertu, který v závěru ale již narušil chlad, doslova vražedný pro obě strany, vyšla nejlépe filmová a latinskoamerická témata. V některých směsích (Beatles aj.) by jim ale slušelo krátit.

Každopádně to byl večer, který byl i skvělým školením pro naše přítomné trumpetisty a navázal zároveň na tradici prvotřídních trubkových sólistů na festivalu v minulosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Světové autorky vydělávají víc než dřív

Podle žebříčku serveru Forbes.com udělaly světové ženské autorky letos velký skok v tabulce nejvýdělečnějších autorů světa. Ve sledovaném období od května...

Výběr článků

Načítám