Hlavní obsah

Open Air Festivalu vládli Mando Diao, Amy Macdonald i Fatboy Slim

Právo, Jaroslav Špulák

V neděli ráno skončil v Panenském Týnci na Lounsku hudební Open Air Festival. Jeho třetí ročník začal již ve čtvrtek a podle sdělení pořadatelů přilákal opět více než dvacet tisíc diváků. Stalo se také tradicí, že akce byla rozdělena do dvou tematických dnů. Pátek byl taneční, sobota rocková.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mandrage jsou už dnes veskrze profesionální kapelou.

Článek

Tato orientace v programu souvisí se jmény hlavních hvězd, které se v konkrétní dny představily. Po čtvrtečním zahřívacím kole, jemuž kralovaly zejména skupiny Wohnout a Rybičky 48, se v pátek stali hlavní hvězdou Angličan Fatboy Slim a projekt Gorillaz Sound Systém, jenž se skvělou skupinou Gorillaz má společný jen název a to, že při jeho produkci zní kompozice známé od veleslavné animované party.

Fatboy Slim byl před koncertem, během něho i po něm výtečně naladěn, pravděpodobně i proto, že po mnoha letech směrování k zapomnění se letos zase vyšvihl zpět na dýdžejský piedestal. Jeho comeback byl tak nápadný, že si ho pořadatelé letních olympijských her vybrali jako jednoho z účinkujících na dnešní večerní zakončovací ceremoniál. Z jeho tvorby si posluchač mnoho neodnese, je primárně určena k tanci. Pamatuje si ale, že bylo na co hledět a že to byl docela fajn mejdan. Ostatně, do Panenského Týnce na něj tisíce lidí přijely zcela cíleně.

Technika drobně zlobila

Páteční program okořenili svou přítomností Tomáš Klus, jehož dosud dvojčlenný projekt Klus – Kučerovský se na Open Air Festivalu rozrostl o hráče na cajon Petra Škodu. Výteční byli rovněž Skyline, Monkey Business s hostující Terezou Černochovou a Support Lesbiens, jejichž koncerty patří ke spolehlivým jistotám, nebýt ale drobných technických potíží, které vystoupení v Panenském Týnci provázely.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Amy Macdonald přivezla písně ze tří svých alb.

Sobota se nesla v rockovějším duchu, což způsobila přítomnost skotské písničkářky Amy Macdonald a švédské skupiny Mando Diao. Roli hvězd splnili ona i oni na výtečnou. Macdonaldovou doprovázela skupina, její skladby pak dostaly naživo až countryový nádech a ona vybírala ze všech svých tří alb velmi citlivě a dobře.

Mando Diao patřili k absolutním vrcholům letošního Open Air Festivalu proto, že jejich výkon byl totálně bezchybný, ve zpěvech (byť využívali často vokálních linek) nedocházelo k nepřesnostem a písně, které se zjevně inspirují v muzice první poloviny dvacátého století, mají příjemný a přitom nenápadně přilnavý charakter. Kapela hrála své best of, tedy zazněly všechny skladby, které české publikum zná.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mando Diao byli v Panenském Týnci neodolatelní.

Program v sobotu zpestřil Ivan Mládek se svou skupinou, letitými evergreeny a vtipy dobře známými, ale neustále až nečekaně fungujícími. Mandrage v Panenském Týnci zase ukázali, jak dobře to při živých koncertech umějí s publikem i se sebou, Please The Trees si pozvali dámský sbor Elpida a vznikly velmi zajímavé alternativní momenty a Anna K bojovala celý koncert s tím, že neslyšela v odposlechu svůj zpěv. Kvůli tomu bylo vystoupení trochu roztříštěné, nicméně Anna K dokázala, jak skvělá je zpěvačka, neboť situaci, která byla veskrze nepříjemná (zpěvák, který se na pódiu neslyší, je jako nahý v trní) zvládla intonačně velmi dobře.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ivan Mládek publikum zejména pobavil.

Open Air Festival skončil v neděli nad ránem. Na rozsáhlé letištní ploše, kterou dvakrát obejít vyžaduje dobrou fyzickou kondici, zněla po všechny tři dny taneční hudba na mnoha různých místech. Z povzdálí to pak v areálu festivalu vypadalo jako v pestrobarevném úlu. I s tím hudebním bzukotem, jenž akci provázel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám