Hlavní obsah

Amatérská bída Posledního výkřiku s Bartošovou

Právo, Zbyněk Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snímek Poslední výkřik je amatérský a stojí za ním dva mladíci: bratři Tomáš a Honza Kučerové. Jde o takzvaný slasher, hororový podžánr, ve kterém jeden tajemný maskovaný vrah postupně pronásleduje a brutálním způsobem zabíjí celou sérii obětí.

Foto: archiv Tomáše Kučery

Iveta Bartošová jako jedna z obětí masového vraha.

Článek

Ano, můžeme z příběhu vzniku filmu udělat doják: dva obyčejní kluci si za minimální peníze natočí snímek svých snů a úspěšně ho dovedou až do kinodistribuce. Jejich zapálení je jistě obdivuhodné. Jenže v okamžiku, kdy se v kině zhasne, jdou všechny tyto okolnosti stranou. Zůstáváte jen vy jako diváci a bída, co se odvíjí na plátně.

Nizoučká úroveň Posledního výkřiku je jistě částečně způsobena tím, že sami tvůrci nepobrali moc talentu. Ale možná varovnější je, čemu se chtěli přiblížit.

Chybí nám osobnosti

To, že si bratři Kučerové vybrali za vzory béčkové snímky, které pak jen nedokonale okopírovali, je totiž taky trochu zprávou o stavu české kinematografie. Svědčí to o tom, jak zoufale nám chybějí osobnosti, které by točily filmy s dostatečnou magnetickou silou. Takové, které by dokázaly amatérské filmaře strhnout nebo by je aspoň kultivovaly. S nadsázkou řečeno není tady, aspoň v oblasti kinematografie, moc co kopírovat.

Že jde o problém ještě širší, pak napovídá i to, v jakých vodách lovili bratři Kučerové své herce a herečky. Nebylo to v souborech kvalitních divadel ani v několika málo solidních filmech z posledních let. Vybírali je na stránkách bulváru a v těch nejzoufalejších televizních seriálech a pořadech. Ať už jde o Ivetu Bartošovou, Miro Šmajdu, nebo Danu Morávkovou.

Bylo by asi jednodušší hodit to na ty dva kluky a jejich vlastní průměrnost. Ale co když je průměrné především prostředí, do kterého vyrostli?

Reklama

Související témata:

Související články

Komiks o Batmanovi je kvůli masakru pozdržen

Masakr v denverském kině Aurora při promítání snímku Temný rytíř povstal se dotkl nejen batmanovských fanoušků. Na návštěvnosti snímku se tragédie sice...

Temný rytíř vládne českým kinům

Temný rytíř v českých kinech skutečně povstal a zatím nepadá. Za poslední víkend pokračování batmanovské série navštívilo podle údajů UFD 79 993 diváků. Film,...

Výběr článků

Načítám