Hlavní obsah

Herečka Alena Vránová slaví osmdesátiny

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pyšná princezna Krasomila okouzluje filmové diváky už více než půl století. Temperament i srdečnost, jakou Alena Vránová propůjčila této postavě, uplatnila ovšem v desítkách dalších rolí na jevišti, ve filmu i v televizi.

Foto: ČTK

Alena Vránová

Článek

Jinou populární princeznu si zahrála ve filmových Hrátkách s čertem, do srdcí diváků se zapsala i ve filmech Dovolená s Andělem, Hudba z Marsu, Sólo pro starou dámu, Díky za každé nové ráno či Vratné lahve.

Dlouhá léta patřila k hereckým oporám souboru Městských divadel pražských, ale ani dnes nezahálí. Od roku 1997 hraje v pražském Divadle Ungelt, kde za hlavní roli ve hře Bouřlivé jaro získala v roce 1998 Cenu Thálie. Můžete ji vidět v inscenacích Fígl a Ledňáček, kde za svou roli byla také nominována na Cenu Thálie.

Její umění suchého sebeironického humoru, za nímž je znát hluboký cit, je zcela jedinečné.

Celý život se věnovala dabingu. Svůj hlas propůjčila Gině Lollobrigidě, Shirley McLaineové i Judi Denchové. V roce 2008 jí vynesl dabing slečny Marplové v To je vražda, řekla Cenu Františka Filipovského.

Hrála i v řadě seriálů. Jsou to mj. Byl jednou jeden dům, Chalupáři, Náhrdelník, Vlak dětství a naděje, Ulice či Náves.

Reklama

Výběr článků

Načítám