Hlavní obsah

Vlasta Rút Sidonová vydala soubor židovských povídek

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestnáct povídek Vlasty Rút Sidonové začíná telefonátem k Bohu s otázkami, zda se zapojovat do nesvárů a třenic nebo jestli se sejdeme s těmi, které máme rádi.

Foto: archiv nakladatelství

Kniha Jídelna Šalom a jiné židovské povídky

Článek

Autorka nazvala soubor popisným, téměř průvodcovským způsobem Jídelna Šalom a jiné židovské povídky z dnešní Prahy (nakl. BVD), přesto jde o příběhy křehké a osobní. Týkají se zejména hledání lidské spoluúčasti. Inspirací se jí stala i povodeň, která se kanalizací dostala do synagogy.

Obyčejné příběhy obyčejných lidí však dokáže autorka podat neobyčejným způsobem. Pokládá otázek více – jsme schopni se shodnout s druhými, kteří jsou jiní, nebo je chceme vyštípat; dokážeme jen naříkat na neštěstí osudu, nebo se umíme podívat i sami sobě do srdce? Svéráz pomyslné jídelny jménem Šalom, v níž si dnes na Starém Městě vybírají košer jídlo lidé vyznávající svou víru, má širší přesah. I vyloženě židovské svátky od přijetí jinocha do obce po očistnou ženskou lázeň získávají v autorčině podání kouzlo lidského setkání.

Reklama

Související články

CocoRosie se vrací do Prahy

Přední představitelky amerického freak folku, sesterské duo CocoRosie vystoupí 27. července v pražské Arše. Sestry Sierru a Biancu Casadyovy doprovodí...

Výběr článků

Načítám