Hlavní obsah

Román 2666 Roberta Bolaña nabízí strhující čtení

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mystifikaci, parodii, reportáž, sociální i krimi román, epos i filozofický traktát, to vše nabízí vpravdě postmoderní román Roberta Bolaña pojmenovaný podle letopočtu 2666. Dílo, které v roce 2003 zesnulý padesátiletý autor požadoval vydat v pěti svazcích, se dědicové rok poté rozhodli nabídnout vcelku.

Foto: nakladatelství Argo

Roberto Bolaño se světového úspěchu svých románů už nedočkal.

Článek

Oslovili tak celý svět. V české verzi 856 stran s neobyčejně čtivým překladem Anežky Charvátové. Světoobčan Bolaño, rodem Chilan, dobu literárního zrání proživ v Mexiku, zralost pak nejvíce ve Španělsku. Spojil pětici příběhů o amnézii světa, respektive o znovuzrození příběhů z minulosti, která tu existovala ještě dříve, než byla Země. Přesto své literární malby o zrůdném světě lidí datoval do 20. století.

Vše začíná setkáváním čtyř vědců toužících odhalit podrobnosti díla proslulého literáta jménem Benno von Arcimboldi. Jeho obraz nelehkého dětství, dramatického života z válečné i totalitní podoby minulého věku je považován za memento mimořádného dosahu. Francouz Pelletier, Španěl Espinoza, Ital Morini i Angličanka Nortonová jdou za svým snem říci cosi originálního o tvůrci, s nímž se nikdo z nich nesetkal. Sami pak prožívají dobrodružné osudy, které si nezadají s těmi od Arcimboldiho.

Vykresluje se nacistická agrese

Dostávají se na sever Mexika do fiktivního města Santa Teresa, kde mizí mladé ženy, objevené umučené k smrti. Na první část, nazvanou Kritici, navazuje depresívní příběh chilského filozofa Óscara Amalfitana, vystřídaný kapitolou o černošském novináři přezdívaném Fate.

Ten přijíždí do Santa Teresy napsat reportáž o boxu, sám prožívající životní i profesní krizi. Pomalu jako každá z Bolanových postav, snažících se vyrovnat s krutým světem.

Bolaño pohrávající si se žánry i styly nakonec prozrazuje inkognito Arcimboldiho.

Dostává se tak k vykreslení nacistické agrese i zkušenosti obětí stalinské výstavby. O politologických úvahách týkajících se dneška nemluvě. Žádné tabu pro něj neexistuje.

V češtině už vyšly romány Divocí detektivové i Nacistická literatura v Americe, díla se stopou fantasknosti Jorge Borgese. Bolaño šel však v míchání velkého kotlíku příběhů dál, poučený navíc evropskými dějinami, čímž přesáhl stylový i myšlenkový obzor pomyslných učitelů.

Jeho poslední dílo nabízí strhující čtení a zároveň hluboké zamyšlení nad tím, co bylo dáno světu prožít v době nedávné. Nebo snad opravdu trpíme amnézií a čeká nás jen to, čím lidstvo už dříve prošlo, jen si to už nikdo nemůže pamatovat?

Celkové hodnocení: 85 %

Roberto Bolaño: 2666

Argo, přeložila Anežka Charvátová,

856 stran, 498 Kč

Reklama

Související články

Do Ostravy přijede hudební génius Philip Glass

Hudební přehlídka Ostravské dny nové hudby, která se koná vždy jednou za dva roky, bude mít v příštím roce prominentního hosta. Bude jím jeden z největších...

Výběr článků

Načítám