Hlavní obsah

Na podzim se vracejí The Cranberries

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irští rockeři The Cranberries v devadesátých letech vystřelili k celosvětové popularitě a všichni si notovali jejich hit Zombie. Pak nastala krize a léta o nich nebylo slyšet, ale podařilo se jim vstát z mrtvých a 30. listopadu 2012 se ukážou v pražské Tipsport Aréně.

Foto: Ticket-Art Production

The Cranberries

Článek

Tváří skupiny Cranberries je stále charizmatická Irka Dolores O’Riordanová, jejíž řezavý hlas se pohybuje mezi rockovou drsností a folklórním halekáním. Rozhodně je nezaměnitelná a její „Zómbí“ si vybaví každý, kdo Cranberries někdy slyšel.

V devadesátých letech prorazili oficiálním LP debutem Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We?, kterého se prodalo jen v USA asi pět miliónů kopií. Docela úspěšná byla i další alba No Need to Argue, To the Faithful Departed a Bury the Hatchet. Největšími hity čtveřice se staly skladby Linger, Dreams, Zombie, Free to Decide či Ode to My Family.

V roce 2003 se vyčerpaná skupina rozhodla ukončit koncertní činnost a trvalo téměř sedm let, než se vrátili. V roce 2010 zahájili velké turné po Americe a Evropě a o rok později už měli další řadové album Roses, k němuž jedou aktuální šňůru. Tentokrát značně ubrali na razanci a desku vybavili polo akustickým zvukem. Celkově mají The Cranberries na kontě cca 30 miliónů prodaných nosičů a stále vyprodávají velké haly.

„Vždy jsem měl tušení, že vydáme další album,“ řekl kytarista Cranberries Noel Hogan. „Před lety jsme se domluvili, že potřebujeme nějaký čas na odpočinek. A nyní je skvělé být zpět!“

Vstupenky jsou v prodeji v síti Ticket-Art. Do konce srpna platí ceny od 790 korun (stání), pak se zvýší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám