Hlavní obsah

Ostravské Colours obohatí filmy o Duškovi, Baumaxovi i Africe

Novinky, Stanislav Dvořák

Festival Colours of Ostrava (12. – 15. července) je hlavně hudební událostí, ale má i kinoscénu, kde uvádí dokumenty a hudební snímky. Letos třeba o Jaroslavu Duškovi, Xavieru Baumaxovi a skupině Mňága a Žďorp. Program připravila Letní filmová škola Uherské Hradiště (21. – 28. července).

Článek

Za pozornost stojí hudební snímky EM a ON o Xavieru Baumaxovi a EM Rudenkovi nebo For Semafor o vzniku alba coververzí písní z dílny Suchého a Šlitra a klasikou se staly mystifikační úlety Petra Zelenky Visací zámek a Mňága Happy End. Nepřehlédněte ani nezávislou komedii Nic proti ničemu Petra Marka z kapely MIDI LIDI.

Když kámen promluví se jmenuje film o Jaroslavu Duškovi, který v něm prezentuje své nezvyklé filozofické postoje. Film obsahuje ukázky z divadelních her a setkání s mentálně postiženými a dokonce i zmíněnou komunikaci s kameny.

Vedle filmů s hudební tématikou se bude promítat vynikající dokument Pod sluncem tma režiséra Martina Marečka, který nabízí vyváženou směs humoru a zoufalství, a tak dobře vystihuje život v tzv. třetím světě. Dobrá vůle se tam střetává s nevzdělaností, neschopností organizovat a všeobecným chaosem.

Ve středu dění se nacházejí dva Češi, kteří pomohli africké vesnici se solárními panely a po čtyřech letech se jedou podívat, jak to funguje. Nefunguje. Mareček na Afričany nahlíží s pochopením, ale ne politicky korektně.

Ze světových hudebních es dorazí do Ostravy třeba Bobby McFerrin, Alanis Morissette, Animal Collective, ZAZ, The Flaming Lips, Janelle Monáe, Rufus Wainwright, Kronos Quartet či Hugh Masekela. Z českých zástupců jsou tu např. Bratři Ebenové, Bonus, Čokovoko, Dan Bárta, Midi Lidi, Laura a její tygři, Michal Prokop, Mňága a Žďorp, Petr Váša, Please The Trees a mnoho dalších.

Reklama

Výběr článků

Načítám