Hlavní obsah

Světová premiéra Hobita: 28. listopadu na Novém Zélandu

Novinky, Stanislav Dvořák

Léta očekávaný monstrózní dvoudílný filmový projekt Hobit, jehož celkové výdaje se mají blížit miliardě dolarů, bude mít premiéru 28. listopadu ve Wellingtonu na Novém Zélandu. Do běžných kin se dostane až 14. prosince.

Článek

I když není zvykem dělat premiéry tak daleko od centra filmového dění, režisér Peter Jackson uvedl, že se skvěle hodí mít premiéru tam, kde to všechno začalo.

Ve filmu podle spisovatele J.R.R. Tolkiena si zahráli třeba Martin Freeman, Elijah Wood, Orlando Bloom, Cate Blanchettová, Sir Ian McKellen a Andy Serkis.

Režisér se chlubí tím, že ho natočil s frekvencí 48 snímků za vteřinu (standard byl dosud 24). Díky tomu prý bude obraz mnohem krásnější a hladší. Nicméně z ohlasů několika lidí, kteří už viděli na velkém plátně pár ukázek, vyplývá, že to zatím moc dobře nevypadá. Jackson namítnul, že to bude chtít nějaký čas, než se nový přístup vyladí.

Podle deníku The Los Angeles Times vypadají dobře jen letecké pohledy na hory a přírodu, ale když zaberou herce v kostýmech, jejich každý pohyb a každý pór byl až příliš vidět. Hyper-realistický obraz tak vlastně nemusí být výhodou.

A za rok dvojka...

Po první premiéře se plánuje druhý díl v prosinci 2013. Oficiální názvy dílů znějí The Hobbit: An Unexpected Journey (Hobit: nečekaná cesta) a The Hobbit: There and Back Again (Hobit: tam a zase zpátky).

Extrémně drahé natáčení provázely nekonečné problémy. Nejdřív se nevědělo, jestli studio vůbec bude mít peníze, pak se měnil režisér a vypukla stávka kvůli platům pro novozélandské pracovníky.

Na designu fantasy světa se vyřádili Dan Hennah, Alan Lee a John Howe, hudbu složil Howard Shore. Kostýmy vyrobili Ann Maskreyová a Richard Taylor. Točilo se ve známých lokacích vesnice Matamata.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám