Hlavní obsah

Šotolovo sklářské umění a designové novinky na festivalu Křehký Mikulov

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kulisy romantického jihomoravského Mikulova na tři dny ožijí festivalem designu a umění Křehký Mikulov. Jeho druhý ročník začíná v pátek a v prostorách zámku potrvá do neděle. Páteční slavnostní zahájení zpestří DJ Gadjo a Mario Bihari, výstavy budou přístupny až do 19. srpna.

Foto: Profimedia.cz

Historické centrum Mikulova

Článek

„Vedle sběratelských lahůdek, které budou prezentovat přední evropské galerie, bych návštěvníky pozvala na zajímavou a v mnoha ohledech jedinečnou retrospektivu Vratislava Šotoly, jednoho ze čtyř nejvýznamnějších českých sklářských výtvarníků a designérů minulého století. K vidění budou i unikáty z pozůstalosti rodiny, a to včetně jedinečné svatební vázy,“ láká jedna z kurátorů festivalu a zároveň ředitelka pražského Designbloku Jana Zielinski.

Své sbírky odhalí například bratislavská galerie Art Design Project, obchod sídlící v pražském Centru současného umění DOX nebo známá londýnská Vessel Gallery. Jana Zielinski dodává, že jejich cílem je vybudovat v Mikulově pravidelný trh s designem.

„Rozdíl od prvního ročníku vidím také v tom, že loni jsme většinu výstav převzali a jen lehce upravili, zato letos jsou ústřední expozice připraveny výhradně pro tento festival.“ Za zmínku stojí rovněž přehlídka fotografií Václava Jiráska, který zachytil příběh jednoho stromu, z něhož se v režii proslulého studia Olgoj Chorchoj stal stůl. A i ten bude na zámku vystaven.

Těšit se můžeme i na novinky od designéra a průkopníka trojrozměrných porcelánových tapet Daniela Piršče, vtipné objekty zase připravil umělecký šéf studia Qubus Jakub Berdych.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám