Hlavní obsah

V Národní galerii nechybí jen 35 miliónů

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po roce působení ve funkci generálního ředitele Národní galerie svolal Vladimír Rösel v úterý setkání s vybranými novináři, aby jim představil svou koncepci a výhled do nejbližší budoucnosti. Dobře oblečený a vždy usměvavý Rösel se věnoval především ekonomickým otázkám. Nejvíce ho trápí zhruba 35 miliónů korun, což je schodek mezi finančními zdroji a potřebami naší největší galerijní instituce.

Foto: Profimedia.cz

Národní galerie je rozložena na osmi místech České republiky, jedním z nich je i Veletržní palác v pražských Holešovicích, kde je vystavováno umění 19., 20. a 21. století.

Článek

Předložil i plán nových výstav na rok a půl, z nichž atraktivní pro širší veřejnost je pouze výstava o cestě Františka Kupky k abstrakci. To bude jediná akce, která důstojně naváže na divácký úspěch nedávno skončené výstavy Rembrandt and Co.

V příštím roce by měla začít i rošáda s uměleckými sbírkami, gotika se přestěhuje do Salmovského paláce, francouzské umění 19. a 20. století přijde časem do paláce Kinských, české 19. století se vrátí do Anežského kláštera. A na asijskou sbírku galerie nemá místo.

Rösel působí osobně sympaticky, ale moc nepřesvědčil o tom, že by byl schopen opravdu energicky rozhýbat kolos nebo spíše Kafkův zámek, jakým tato instituce nyní je. Národní galerie třeba nemůže efektivně ovládat ani své internetové stránky!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám