Hlavní obsah

Ulítlá komedie o nacistech ve vesmíru budí kontroverze

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezávislá sci-fi komedie/parodie Iron Sky se umí postarat o publicitu. Po prvním uvedení v Berlíně zamířila do světa - někoho děsí, někoho baví, každopádně se o ní píše.

Upoutávka na film Iron Sky (v kinech od 12.07.2012)

 
Článek

Iron Sky je relativně levný nezávislý film od finského režiséra Timo Vuorensoly, podle jeho vlastních slov „strašlivě politicky nekorektní“.

"Chtěl jsem udělat něco zábavného, nechceme tu kázat a nechceme urážet, ale máme jisté poselství,“ míní režisér.

Film se odehrává v roce 2018, kdy Američané zase přistanou na Měsíci, aby zajistili popularitu prezidentce, jež značně připomíná Sarah Palinovou. Jenže kosmonauty přepadne skupina nacistů, kteří tam kdysi přistáli a přežili až do současnosti. Teď plánují invazi na rodnou planetu.

Foto: Flim Europe

Udo Kier ve filmu Iron Sky

Podle BBC měl film v Německu dobrou odezvu u mladých, kteří chápou nacismus jen jako historii, i když citlivost na určitá témata je tam pořád větší než třeba v Česku. "Zjevně to říká něco o válečném štvaní. Já jsem dnes zděšen rétorikou světových politiků. Jsou v ní ozvuky 30. let, vzestupu fašismu. Ale je to na lidech, jestli si z toho chtějí vzít poselství.“

Vuorensola je sci-fi maniak, který natočil parodie jako Star Wreck V: Lost Contact a Star Wreck: In the Pirkinning.

Konspirační teorie ho inspirují 

"Existují teorie spiknutí o tom, že nacisti provedli hodně experimentů ve vesmíru, a ať už postavili cokoliv, na konci války to zmizelo. Do USA? Do SSSR? Nikdo to neví. Takže kolem toho tématu vznikla celá mytologie,“ řekl režisér.

„A není to zas tak přitažené za vlasy, že by se dostali na Měsíc. Dvacet let po válce tam našli led a řasy. Kdybyste věděli, co dělat, mohli byste tam přežít. Ale samozřejmě, nahlížím tu na bláznivé téma s vážnou tváří,“ dodal.

Němečtí herci, kteří ve filmu hrají, se prý dlouho radili s agenty, než podepsali smlouvy.

„Před deseti, patnácti lety by nebylo možné dělat tenhle film v Německu. Pravděpodobně by to nebylo možné ani teď, když jste Němec. Potřebujete trochu odstup, když si chcete dělat legraci z Třetí říše," dodal finský režisér.

Iron Sky se bude promítat v 70 zemích včetně České republiky. První promítání se odehraje na karlovarském filmovém festivalu v červenci. Celkový rozpočet dělá přes sedm miliónů eur, což na trikovou sci-fi není mnoho. Jeden milión zaplatili fanoušci pomocí sbírky.

Reklama

Výběr článků

Načítám