Hlavní obsah

Autor sci-fi klasiky Blade Runner jedná s Ridleym Scottem o dvojce

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Autor scénáře k filmu Blade Runner Hampton Fancher připravuje pokračování, které zatím nemá žádný název. Mohl by ho točit Ridley Scott ve studiu Alcon Entertainment, uvedl server The Hollywood Reporter.

Foto: Profimedia.cz

Ridley Scott

Článek

Režisér Ridley Scott, který má na kontě prvního Blade Runnera, Vetřelce nebo akční drama Černý jestřáb sestřelen, nechce zatím prozrazovat žádné detaily. Jen potvrdil, že příběh se bude odehrávat pár let po prvním.

Dnes už kultovní Blade Runner měl premiéru v roce 1982 s Harrisonem Fordem v hlavní roli. Šlo o adaptaci knihy Phillipa K. Dicka Sní androidi o elektrických ovečkách?, scénář sepsal Fancher s David Peoplesem.

Foto: Magic Box

Nová DVD

Film ze začátku nebyl v kinech moc komerčně úspěšný, ale postupně jeho význam narůstal a dnes už je považován za jedno z největších děl v historii sci-fi a neustále je vydáván v nových DVD edicích, zatímco jiné krátkodobě úspěšné filmy upadly v zapomnění.

Film změnil videoklipy

"Je to můj nejosobnější film," řekl Scott v jednom rozhovoru v roce 2007. Podle jeho názoru měl velký vliv na mnoho rockových videoklipů, ve kterých se množily mokré ulice, kouř a legrační lidé.

"Když začala kolem roku 1980 vysílat MTV, díval jsem se na ní. Myslím, že to ze začátku bývalo zajímavější, ty malé filmečky natočené kapelami a režiséry...," vzpomíná režisér, "pak jsem to v tom ale začal objevovat kousky Blade Runnera."

K nejproslulejším dílům Ridleyho Scotta patří filmy Thelma a Luisa, Dobytí ráje, Vetřelec a právě Blade Runner. S první verzí Blade Runnera nebyl nikdy moc spokojen. Natočil ho v době, kdy v Americe začínal, a do filmu zasahovalo mnoho jiných lidí. Proto se po letech rozhodl upravit Blade Runnera podle své nejpůvodnější představy.

Hampton Fancher je hlavně herec, objevoval se v různých amerických seriálech, u nás poměrně neznámých. Snažil se také psát, i když jeho scenáristická kariéra se nikdy pořádně nerozběhla. Napsal tři filmy a kromě Blade Runnera žádný z nich nedosáhl  slávy.

Reklama

Výběr článků

Načítám