Hlavní obsah

Grass zůstává čestným prezidentem PEN klubu navzdory kritice Izraele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Mezinárodní PEN klub v sobotu odmítl návrh zbavit funkce čestného předsedy německého spisovatele Güntera Grasse kvůli jeho kontroverzní básni kritizující Izrael. Členové mezinárodního sdružení spisovatelů, básníků a esejistů návrh odmítli velkou většinou po posouzení žádosti na výročním zasedání v německém Rudolstadtu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Slavný německý prozaik Günter Grass.

Článek

Čtyřiaosmdesátiletý nositel Nobelovy ceny za literaturu vyvolal počátkem dubna živou polemiku básní Co musí být řečeno, kterou otiskly některé významné evropské listy. Grass v textu označil Izrael a jeho údajný jaderný arzenál za hrozbu pro světový mír kvůli jeho sporům s Íránem.

Kritizoval také Německo, že židovskému státu dodává ponorky, které mohou nést jaderné zbraně. Izrael kvůli básni prohlásil Grasse za nežádoucí osobu a zakázal mu vstup do země.

Autor protiválečného románu Plechový bubínek už dříve přiznal, že se v závěru druhé světové války jako sedmnáctiletý stal členem jednotek Waffen-SS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám