Hlavní obsah

Once podle filmu s Markétou Irglovou má nejvíc šancí na americkou cenu Tony

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divadelní představení Once podle filmu s Markétou Irglovou vede v nominacích na Tony, nejprestižnější divadelní ceny v Americe. S Markétou Irglovou to souvisí jen nepřímo, v tomto představení osobně nehraje.

Foto: oncemusical.com

Herečka Cristin Miliotiová hraje v divadle "Irglovou".

Článek

Nejlepší muzikál, nejlepší režie, nejlepší herec, nejlepší herečka atd. - s celkem jedenácti nominacemi jde představení Once do boje o ceny Tony, které se budou rozdávat už pošestašedesáté. Na druhém místě jsou shodně hry Peter and the Starcatcher a Porgy and Bess.

Zato Spider-Man: Turn Off the Dark, zřejmě nejdražší muzikál v dějinách divadla, který napsali Bono a the Edge z U2, dostal jen dvě bezvýznamné nominace.

Muzikál Once byl uveden na newyorské Broadwayi a sklidil nadšení kritiky. Produkovali ho John Hart, Jeff Sine a Fred Zollo, kteří už v minulosti získali několik cen Tony.

Ve filmu Once hráli zamilovaný pár česká zpěvačka a pianistka Markéta Irglová a irský muzikant Glen Hansard. Získali Oscara za nejlepší filmovou píseň (skladbu Falling Slowly), nicméně později se ukázalo, že byla porušena pravidla Oscarů, takže formálně cena nikdy neplatila. Pořadatelé se tím však odmítli zabývat a Irglová cenu má.

Foto: Archiv, Právo

Glen Hansard a Markéta Irglová vystoupí v pondělí v Praze a v úterý v Brně.

Snímek režiséra Johna Carneye byl natočen v Dublinu za 17 dní s rozpočtem jen 150 000 dolarů, následně vydělal milióny dolarů a dostal kromě Oscara řadu dalších cen. Soundtrack Once byl nominován i na hudební ceny Grammy.

"Americká Irglová" film nikdy neviděla

Hlavní roli v Once získala herečka Cristin Miliotiová, která nedávno prozradila listu The Hollywood Reporter, že slavný film nikdy neviděla.

"Každý to viděl, jen já ne. Nebylo to vědomé rozhodnutí, když jsem dostala tu roli, tak jsem film ještě neznala a řekla jsem si, že se na to nepodívám. Nechtěla jsem, aby mě to jakkoliv ovlivnilo."

Původně prý zkoušela roli kamarádky hlavní představitelky. "Za den nebo dva si mě režisér zavolal a řekl, abych přišla na zkoušku na hlavní roli... Nepovažovali mě za dobrou pianistku, nikdy jsem to nestudovala, znám jen pár akordů. Uměla jsem zahrát C dur a G dur a udělat to tak, aby to vypadalo, že vím, co dělám. Dali mi deset dní, abych se naučila dvě písničky na piáno a já to udělala. Přišla jsem, zahrála The Hill a dostala tu roli," popsala Miliotiová.

Reklama

Výběr článků

Načítám