Hlavní obsah

ČRo omezí počet stanic a propustí až pětinu lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český rozhlas v rámci připravované transformace sníží počet zaměstnanců o 15 až 20 procent. Vedle propouštění vlastních lidí půjde také o omezení spolupráce s externími pracovníky. ČRo dále plánuje snížit počet stanic. Radě Českého rozhlasu to ve čtvrtek řekl generální ředitel ČRo Petr Duhan. Důvodem je hlavně pokles poslechovosti.

Článek

Český rozhlas má dnes podle Duhana příliš mnoho stanic, které navíc cílí na podobné posluchače. Podle šéfa rozhlasu půjde o největší změnu vnitřního uspořádání tohoto veřejnoprávního média od roku 1989. Duhan chce také vysílání víc přiblížit mladším posluchačům.

Český rozhlas měl k 1. lednu 2010 téměř 1500 zaměstnanců. Plánované propouštění podle Duhana povede k růstu průměrné mzdy současných pracovníků.

ČRo má čtyři celoplošné stanice ČRo1 Radiožurnál, ČRo2 Praha, ČRo 3 Vltava a ČRo 6. Vedle toho vysílají čtyři specializované stanice ČRo D-dur, Rádio Česko, Leonardo a Radio Wave. K tomu má ČRo také regionální vysílání a ČRo 7, který je šířen do zahraničí.

Součástí ohlášených změn je i vznik nových Programových center ČRo. Tomáš Pancíř povede nově vzniklé Centrum zpravodajství, které zahájí zkušební provoz od 1. října. Duhan odvolal Ondřeje Nováčka z vedení stanice ČRo Region Vysočina, aby od 1. května začal řídit Centrum vysílání. Nově zřízené Centrum tvorby tvoří osm tvůrčích skupin a v jeho čele stane Miroslav Dittrich. Tři nová centra povede ředitel programu a vysílání Jan Menger a řádný provoz zahájí od 1. ledna 2013.

Od 1. května stane v čele stanice ČRo Region Vysočina Petr Hladík, který doposud zastával funkci šéfredaktora této stanice.

Radu ČRo povede Tomáš Ratiborský

Radu Českého rozhlasu povede v následujících dvou letech Tomáš Ratiborský. Předchozí řádné předsedkyni Daně Jaklové členství v radě podobně jako radnímu Petru Šafaříkovi vypršelo v půlce března. Ratiborský byl jediným kandidátem navrženým na předsedu, hlasovalo pro něj šest ze sedmi hlasujících radních, jeden byl proti.

Rada Českého rozhlasu (ČRo) ve čtvrtek schválila odměnu pro generálního ředitele ČRo Petera Duhana ve výši 340 000 korun za druhé pololetí loňského roku. Odměna ředitele může v ideálním případě činit maximálně trojnásobek základní měsíční mzdy, což by bylo 480 000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám