Hlavní obsah

Rozmarná léta českého filmu vycházejí knižně

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jiří Menzel, Aňa Geislerová a Ondřej Vetchý se stali kmotry knihy Rozmarná léta českého filmu, v níž publicista Jaroslav Sedláček mapuje stav české kinematografie v devadesátých letech.

Foto: Vondrouš Roman , ČTK

Zleva režisér Jiří Menzel a herci Anna Geislerová a Ondřej Vetchý pokřtili v pondělí v Praze knihu Jaroslava Sedláčka (vpravo) Rozmarná léta českého filmu.

Článek

Na úvod Sedláček nabízí stručný přehled vývoje české kinematografie od jejích počátků na přelomu devatenáctého a dvacátého století. V dalších kapitolách sleduje tvorbu rok za rokem, především z pohledu jejích aktérů.

Tak špatně na tom nebyl ani za protektorátu

„Došlo mi, že spousta lidí o české kinematografii devadesátých let nic neví. Proto jsem chtěl vyprávět očima těch, kteří to prožili,“ řekl na křtu Sedláček, který si cení především toho, že drtivá většina filmařů mluvila naprosto otevřeně.

Sedláček také připomněl, jak rychle se tehdy český filmový průmysl rozpadl. „Tak špatně na tom nebyl ani za protektorátu. Ještě v roce 1990 mělo premiéru 37 filmů, o dva roky později jen šest,“ dodal autor knihy, která kromě jednotlivých filmů sleduje například i situaci kolem privatizace Filmového studia Barrandov nebo úpadek a pak znovuzrození Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

Reklama

Výběr článků

Načítám