Hlavní obsah

Pravda s láskou umí pěkně vytočit lež i nenávist

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě inscenace Misantropa vykročily u nás ze stínu jeho stvořitele. V Brně Burani zůstali textově věrní Molièrovi, jenom ho z hloubi 17. století přenesli na horský lyžařský podnikový večírek ve vlněných svetrech-dresech s norskými vzory. Jedna z inscenací, která Buranteatr vynesla až k nominaci na Radokovu cenu (3 místo). V budějovickém Jihočeském divadle sáhli pro adaptaci z pera richmondského zázraku Martina Crimpa (*1956) v překladu Lukáše Nováka.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Teresa Branna v roli hollywoodské filmové hvězdy Jennifer

Článek

Je zajímavé poslouchat Crimpův alexandrín, kterým konverzují filmová hvězdička Jennifer, hejno trubců, závistivé dělnice s žihadly napuštěnými různými jedy i pravdu milující a demonstrující Alcest.

Hledejme své vzory

Titulnímu hrdinovi ponechal Crimp jméno Molièrova hrdiny, kterého hraje Jan Hušek. Je ale spisovatelem. Ostatní postavy, jakkoli nesou Molièrovy charakteristiky, změnil na Angličany. A tak se z jalového dvorního veršotepce Oronta stal ješitný divadelní kritik Covington (Pavel Oubram), neodolavší svodům být i dramatikem.

Krásná vdova Celimena je úspěšnou hollywoodskou herečkou Jennifer (Teresa Branna), stárnoucí a závistivá Arsinoe se mění na zneuznanou, osamělou učitelku herectví Marcii (Daniela Bambasová). A ctitele Klitandra a Akasta proměnil Crimp na hereččina agenta Alexandra (Jan Dvořák) a herce Juliana (Václav Liška).

Světa celebrit se přátelsky dotýká, ale v pravý čas k vlastnímu mediálnímu prospěchu ho zneužívá novinářka Ellen (Lenka Krčková). Všechnu spoušť, kterou Alcest páchá nesmlouvavou pravdomluvností, a neúnavnou, avšak ničivou nekompromisností, užasle obhlíží jeho přítel John (Tomáš Drápela).

Přece jen ale změna. Jennifer není jen včelí královnou. Crimp ji obdařil samostatným kritickým myšlením, cílevědomostí, nezávislostí na sexistickém světě sebestředného mužství. Alcestovi nezbude, než aby na venkov odešel sám. Rozhádán se všemi, nepochopen. Přesto v inscenaci, kterou na jeviště jako jeden ze svých výmluvných opusů přivedl Martin Glaser, se s ním třeba já identifikuji nejvíc. Na venkov!

Setrvalý stav

Ve verzi Martina Crimpa a Martina Glasera dojde na maškarním bálu i na proměnu současných kostýmů na historické – má je na svědomí Marek Cpín. A most nad věky sklenula hudba Georga Friedricha Händla a skupin Apparat a WWW.

Aktuálnost zdobí budějického Misantropa. Najdeme v něm také odpověď na otázku, jestli jsou lidé poučitelní, jestli se mění hierarchie společenských hodnost. Hádejte.

Jihočeské divadlo České Budějovice - Martin Crimp: Misantrop. Překlad Lukáš Novák. Režie Martin Glaser, dramaturgie Olga Šubrtová, scéna a kostýmy Marek Cpín. Česká premiéra 10. března, psáno z reprízy 13. března 2012.

Celkové hodnocení: 75%

Reklama

Výběr článků

Načítám