Hlavní obsah

Filmové premiéry - Probudím se včera, Lorax a Bohémský život

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová komedie režiséra Miloslava Šmídmajera Probudím se včera s Jiřím Mádlem v hlavní roli spojuje tři divácky vděčné a v české kinematografii tradiční prvky: školní prostředí, iracionální situaci v reálných kulisách a návrat do nedávné minulosti. Lorax je další z variací na téma „přírodu máme rádi a potřebujeme“. A jeden z nejvýraznějších filmů předního finského filmaře Akiho Kaurismäkiho vychází z Murgerova románu Ze života pařížské bohémy, podle kterého vznikla i slavná Pucciniho opera Bohéma. Děj však převádí do současnosti a upravuje ho po svém.

Upoutávka na film Probudím se včera (v kinech od 15.3.2012)Video: Bioscop

 
Článek

Probudím se včera

Učitel češtiny a dějepisu Petr Kovář, kterého hraje Filip Blažek, si ve čtyřiceti letech musí přiznat, že dosud nepotkal ženu svých snů. Nepotkal? Snad tenkrát na gymplu, Elišku, ale té se to ani nepokusil říct. Začne mu to vrtat v hlavě, a tak přijme nabídku experimentální cestovní kanceláře, která ho na měsíc pošle zpátky do června 1989, aby se to pokusil napravit. Blažkovu roli v tu chvíli přebírá Jiří Mádl.

Probudím se včera ČR 2012, 120 min., režie: Miloslav Šmídmajer, hrají: Jiří Mádl, Filip Blažek, Eva Josefíková, Svatopluk Skopal, Viktor Preiss, Zlata Adamovská a další.

Lorax

Upoutávka na film Lorax (v kinech od 15.3.2012)Video: Bontonfilm

V městečku, kde žije dvanáctiletý Ted, nic neroste ani neběhá, všechno je umělé, včetně zvířat, kytek a stromů. Místní obyvatelé už si zvykli a jak vypadá opravdová příroda, dávno zapomněli. Jako náhražku mají dálkový ovladač, kterým si mohou nastavit jarní, letní, podzimní, zimní a disco variantu. Komu by se z takového pohodlí chtělo ven, za vysokou a neprodyšně uzavřenou hradbu města, na jejíž neprůchodnost dohlížejí gorily místního vládce? Uvidíme, někdo se určitě najde, a zeleň do umělého světa se pokusí vrátit.

Lorax, USA 2012, animovaná komedie, 86 min., režie: Chris Renaud, v českém znění: Tomáš Juřička, Otakar Brousek, Miriam Kantorková, Dominika Hašková, Michal Holán a další.

Bohémský život

Tři hlavní hrdinové, spisovatel malíř a hudební skladatel jsou vystaveni nepochopení okolním světem. Nikdo nedoceňuje jejich tvůrčí genialitu, všichni tři žijí na okraji společnosti. Pro ně samotné je však jejich hrdost i pohrdání starostmi netalentovaného okolí důležitější než všechny hmotné statky. Film je postaven na výjimečně nasnímaných interiérech i exteriérech Paříže, kameraman Timo Salminen klade důraz na čistotu černobílého filmového obrazu a na kontrastní hru světel a stínů. 

Reklama

Výběr článků

Načítám