Hlavní obsah

V Ostravě je k vidění Kupkův obraz, který bude dražen za 45 miliónů

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z nejvýznamnějších českých abstraktních obrazů, Kupkovo mistrovské dílo Tvar modré, je od úterka k vidění v Galerii výtvarného umění v Ostravě. A možná jde o úplně poslední možnost, jak tento obraz vidět na vlastní oči. V dubnu se totiž v Praze uskuteční aukce, během které půjde obraz do prodeje spolu s dalšími skvosty českého výtvarného umění.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obraz představil novinářům zástupce pražské aukční síně Adolf Loos Apartment and Gallery Vladimír Lekeš.

Článek

Pokud se Tvar modré prodá, půjde v Česku o vůbec nejvyšší částku zaplacenou ve veřejné aukci za jeden obraz. Vyvolávací cena je 45 miliónů korun. Dosavadní aukční rekord v Česku drží jiné Kupkovo dílo - obraz Vertikály, který se prodal před třemi lety za bezmála 26 miliónů korun.

V Ostravě bude Tvar modré k vidění do 14. dubna. „Tvar modré je mimořádné dílo, protože se jedná o jeden z nejvýznamnějších abstraktních obrazů. Až dosud nebyl obraz podobné hodnoty ve veřejné aukci v České republice dražen. Malbu je možno bez nadsázky označit za ikonu českého moderního malířství,“ řekl ředitel galerie Jiří Jůza.

Továrník Jindřich Waldes zakoupil obraz přímo od Františka Kupky. Waldes byl Kupkovým blízkým přítelem, mecenášem i propagátorem jeho díla. „Tvar modré byl v roce 1939 konfiskován nacisty a deponován v Zemské a následně Národní galerii v Praze. V devadesátých letech bylo dílo restituováno dědici Jindřicha Waldese,“ uvedla mluvčí galerie Jana Šrubařová.

Na obrazu Kupka pracoval několik let, vracel se k němu, upravoval ho. Tvar modré byl poprvé představen veřejnosti na výstavě v galerii La Boétie v Paříži v roce 1924.

Waldesovi dědicové obraz prodávají prostřednictvím pražské aukční síně Adolf Loos Apartment and Gallery. Aukce se uskuteční 18. dubna v pražském Kaiseršteinském paláci, spolu s Tvarem modré bude na aukci nabídnuta celá řada dalších špičkových českých umělců, ale například i slavný Waldesův archiv.

Reklama

Výběr článků

Načítám