Hlavní obsah

Nové knihy: Nicole Kraussová, Jelena Rževská, Tom Harper, Lili St. Crowová i Steve Jobs

Právo, František Cinger

Z nabídky tohoto týdne vybíráme čtyři prózy jedné z nejvýznamnějších současných amerických autorek Nicole Kraussové, vzpomínky Jeleny Rževské, tlumočnice Rudé armády podílející se na hledání ostatků Adolfa Hitlera, historický román z doby křížových výprav od Toma Harpera, což je pseudonym Edwina Thomase, německého rodáka žijícího v New Yorku, či děsivý sci-fi příběh severoamerické prozaičky Lili St. Crowové.

Článek

Nicole Kraussová:

Velký dům

Nové knihy

Autorka úspěšného románu Dějiny lásky nabízí soubor čtyř příběhů a čtyř hlasů, které se všechny vztahují k jednomu psacímu stolu a těm, kdo u něho po delší či kratší čas v různých domech a bytech pracovali. Všichni zde vyprávějí o svém životě, svých úspěších a prohrách, o nenaplněných snech a touhách, jakož i o těch několika málo splněných. Vše připomíná bludiště, chrám, který se neustále hroutí a znova buduje. Je to ale náš svět, naše vlastní myšlení a cítění.

Argo, přeložila Michaela Marková, 304 stran, 328 Kč

Jelena Rževská:

Zápisky válečné tlumočnice

Nové knihy

Jako tlumočnice sovětských důstojníků doputuje Rževská (1919) s Rudou armádou až do Vůdcova bunkru a stává se hlavním aktérem historie kolem pitvy ostatků Hitlera a jeho ženy. Právě ona odkrývá světu, jak to bylo se vznikem mýtů o Hitlerově přežití a jakou roli v této kauze sehrál Stalin. Napjatým berlínským událostem však předchází dlouhá, čtyři roky trvající cesta Ruskem, Polskem a Německem. Výhodou autorky je sloučení osobní zkušenosti s odstupem, který pramení jak z specifické pozice překladatelky, která se snaží lidsky porozumět aktérům z obou stran konfliktu, tak z jejího pacifistického přesvědčení. Výsledkem je obraz, který je opakem černobílého vidění.

Paseka, přeložil Libor Dvořák, 368 stran, 390 Kč

Tom Harper:

Mozaika stínů

Nové knihy

Po tisíc let po pádu Západořímské říše uchovávala Byzantská říše, se středem ve slavném městě Konstantinopoli, živoucí dědictví Římské říše. V závěru 11. století zápasí s tureckým nebezpečím, ale i se západními barbary, kteří prý přišli osvobodit Jeruzalém, ale hlavně by se rádi zmocnili chřadnoucí, leč stále bohaté říše. Císař jen o vlas unikne vraždě. Bývalý žoldnéř Demetrios Askiates má zjistit, kdo má v tom zločinu prsty. Musí se proto ponořit do intrik kolem panovníka a jednat s varjažskými žoldnéry, italským kupcem i eunušským dvořanem. Je to freska s nečekaným rozuzlením nabízzející příběhy krutých bojů, ale i lásky a zrady.

BB art, přeložil Pavel Vereš, 312stran, 249 Kč

Lili St. Crowová: 

Andělé noci

Nové knihy

Šestnáctiletá Dru Andersonová je „divná“, kam až její paměť sahá. Cestuje s otcem od města k městu a loví strašidelné noční potvory. Je to zvláštní život, ale dobrý – dokud všechno nevybouchne v ledovém, zchátralém městě v Dakotě, když se jí kuchyňskými dveřmi vláme do domu hladový zombie. Osamocená a k smrti vyděšená Dru se ocitne v pasti, a bude potřebovat veškerý důvtip a zkušenosti získané při tréninku, aby vyvázla živá. Příšery se rozhodly oplatit svým pronásledovatelům stejnou mincí, a tentokrát je na pořadu dne Dru. Šance na přežití? Mizivá až žádná. Pokud nevydrží do svítání, je po všem...

BB art, přeložila Gisela Kubrichtová, 272 stran, 199 Kč

Jaroslav Žák a Vlastimil Rada:

Příběhy děda Posledy

Nové knihy

Podobně jako populární knihy Študáci a kantoři a Cesta do hlubin študákovy duše jsou v knize vydané už v roce 1937 zdrojem humoru srážky mezi studenty a vychovateli. Vše je zveličeno díky pohádkové zápletce. Malý kouzelný stařeček pan Posleda, „moudrý jako Šalomoun a lstivý jako Odysseus“, je zastáncem dětí a mládeže proti všem zlým duchům, které se usidlují zejména ve výchovných institucích. Protože jej profesoři Reálného gymnázia Zbyňka Šašecího ze Zhoře mylně považují za zemského školního inspektora, podaří se mu zavést převratné učební postupy: například názorné vyučování bitev. Musí se také utkat se zlým duchem školství, bývalým profesorem dějepisu Baštou, nyní kouzelníkem Labaštou.

Plus, 240 stran, 279 Kč

Walter Isaacson:

Steve Jobs

Nové knihy

Životní příběh muže, který v roce 1976 se Stevem Wozniakem založil společnost Apple, stal se legendou a jeho po smrti vydaný životopis od Waltera Isaacsona bestsellerem. Nyní vychází jako audiokniha čtená Martinem Stránským o délce téměř 26 a půl hodiny! Do chytrých telefonů a počítačů je ke stažení i jako e-kniha.

Práh, e-kniha 299 Kč, soubor 3CD, 399 Kč

Caleb Melby, Jess3:

Steve Jobs. Konfigurace vnitřního já

Nové knihy

Komiks, který vzešel z okruhu časopisu Forbes, mapuje Jobsovo přátelství s duchovním zen buddhismu Kobunem Chino Otogawou. Kniha odhaluje, jak studiem východního náboženství Jobs zdokonalil estetické myšlení a jak si z něj nakonec vzal jen to, co opravdu potřeboval.

Computer Press, přeložil Ondřej Doseděl, 80 stran, 199 Kč

Darren Davis

Steve Jobs – komiks

Nové knihy

Snad každému se vybaví slova jako Apple a inovace. Steve Jobs patří mezi lidi, o kterých mluví celý svět. Jaký ale byl? A jak se stal právě tím Stevem Jobsem? Jeho příběh poodhalí právě tento komiks.

Fragment, přeložil Slavomír Míča, 36 stran, 99 Kč

Haden Blackaman, Michael A. Stackpole:

Star Wars: X-Wing: eskadra Rogue

Nové knihy

Z nejlepších vesmírných pilotů povstalecké Aliance se v této sbírce příběhů stávají obránci Nové republiky. V čele týmu špičkových letců, známých po celé galaxii jako eskadra Rogue, stojí Wedge Antilles, hrdina bitvy o Endor. Dozvídáme se, co se dělo v galaxii bezprostředně po Návratu Jediho, kdy se nejlepší piloti povstalců pustili do boje se zbytky Impéria a likvidovali veškeré jeho pokusy zastrašovat a ovládat galaxii.

Největší pozornosti se povstaleckým stíhacím pilotům asi dostalo v první polovině devadesátých let, kdy byl spisovatel Michael A. Stackpole vybrán, aby pro Bantam Books napsal několik románů z řady X-wing. Zároveň společně s Mikem Baronem napsal pro Dark Horse krátký komiks nazvaný X-wing: eskadra Rogue: Povstalecká opozice. Románová řada se rázem stala hitem a nakonec vznikla komiksová série čítající 35 sešitů.

BB art, přeložil Tomáš Jeník, 296 stran, 790 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám