Hlavní obsah

Adele a Ed Sheeran nejúspěšnější na Brit Awards

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Triumfální jízda třiadvacetileté britské zpěvačky Adele Laurie Blue Adkinsové, pohybující se na hudební scéně jako Adele, pokračuje. Společně s jednadvacetiletým britským písničkářem Edem Sheeranem získali po dvou cenách Brit Awards. Sošky vyzdobené britskými národními symboly převzali spolu s dalšími oceněnými v úterý večer v londýnské O2 Areně.

Foto: Reuters

Adele je po nedávném triumfu na Grammy letos na velká ocenění zvyklá.

Článek

Rodačka z Tottenhamu zvítězila v kategoriích Britská zpěvačka a Britské album, a to za své loňské veleúspěšné dílko 21.

Při přebírání ceny za nejlepší ženský sólový výkon poděkovala své nahrávací společnosti slovy: „Byl to úžasný rok. Chtěla bych poděkovat své nahrávací společnosti za to, že mě nechala stát se takovou umělkyní, jakou jsem vždy chtěla být.“

Její děkovnou řeč po převzetí druhé ceny od zpěváka George Michaela přerušil kvůli nedostatku času moderátor galavečera, anglický herec James Corden. Adele na to zareagovala vztyčeným prostředníkem namířeným k pořadatelům akce.

Ceny pro Rihannu, Foo Fighters a Lanu Del Rey

Ed Sheeran ovládl kategorie britský zpěvák a britský nováček. Na svém kontě má zatím debutové album „+“, kterým se hlásí k písničkářským kořenům. V tvorbě ho prý nejvíce inspirují irský folklór, Bob Dylan nebo Damien Rice.

Mezinárodní ceny si rozebraly americké hvězdy Rihanna, Bruno Mars a Foo Fighters. Nejlepším zahraničním nováčkem se stala Lana Del Rey.

Brit Awards 2012

Britská zpěvačka - Adele

Britský zpěvák - Ed Sheeran

Britská skupina - Coldplay

Britský objev roku - Ed Sheeran

Britské album roku Adele – 21

Britský singl roku

One Direction - What Makes You Beautiful

Britský producent roku

Ethan Johns

Zahraniční zpěvačka - Rihanna

Zahraniční zpěvák  - Bruno Mars

Zahraniční skupina

Foo Fighters

Zahraniční objev roku

Lana Del Rey

Cena za celoživotní přínos - Blur

Cena kritiků - Emeli Sandé

Během dvouhodinového ceremoniálu, který vysílala ITV1, vystoupili Coldplay, Rihanna, Florence And The Machine, Ed Sheeran, Noel Gallagher’s High Flying Birds s Chrisem Martinem, Adele, Bruno Mars a další. V rámci ceremoniálu přítomní zavzpomínali na zesnulé zpěvačky Whitney Houstonovou a Amy Winehousovou. Na závěr odehrála směs svých písniček britská skupina Blur, která na dvaatřicátém ročníku cen převzala ocenění za celoživotní dílo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám