Hlavní obsah

Colours of Ostrava ozdobí Antony Hegarty s Janáčkovou filharmonií

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na hudební festival Colours of Ostrava letos zahraje také Antony Hegarty - britský zpěvák a skladatel, výjimečný autor a majitel jednoho z nejpozoruhodnějších hlasových projevů naší planety. Na pódiu jej doprovodí kapela The Johnsons a čtyřicetičlenný orchestr Janáčkovy filharmonie Ostrava. Na ostravském festivalu od 12. do 15. července vystoupí také Björk, Bobby McFerrin, Animal Collective nebo The Flaming Lips.

Foto: Archiv festivalu Colours of Ostrava

Antony Hegarty

Článek

Hegarty a The Johnsons otevřou na festivalu program Cut The World, meditaci na téma světla, přírody a ženskosti, jenž zahrne písně ze všech čtyř alb – Antony and The Johnsons (2000), I am a Bird Now (2005), The Crying Light (2009) a Swanlights (2010) – a pochopitelně také ze zbrusu nového EP Cut The World (vychází na jaře 2012), to vše v úpravě se symfonickým doprovodem a speciálním světelným designem a scénickými prvky.

„Bude to vůbec první tuzemský koncert této osobnosti, která svojí podmanivou, křehkou hudbou a niternými výpověďmi okouzlila nejen posluchače po celém světě, ale i další známé hudebníky. Antony spolupracoval například s Björk, Davidem Bowiem, Yoko Ono, Marianne Faithfull, Lou Reedem, Rufusem Wainwrightem, Brianem Ferrym, Laurie Anderson a dalšími,“ uvedla Zlata Holušová, ředitelka festivalu.

Antonyho texty o hledání osobní identity

Antony Hegarty se narodil v anglickém hrabství Sussex v roce 1971 a deset let na to se s rodiči přestěhoval do San Francisca. V současnosti žije v New Yorku, městě, v němž proměnil ve skutečnost své hudební snění zrcadlící se v raném poslechu hrdinů anglického synth-popu Boy George nebo Marca Almonda v prostředí kabaretů, avantgardních divadel a klubů. Přilnul k hlasům Diamandy Galas, extravagantního Klause Nomiho a především Kněžky soulu: legendární, už nežijící černošské zpěvačky Niny Simone, s jejímž neobyčejným vokálním projevem je Antony Hegarty spojován.

V New Yorku se Hegarty dostal do povědomí umělecké veřejnosti s gay divadelním souborem Blacklips, pro který napsal několik her, do nichž zanesl i filmové blouznění Davida Lynche. Posté vystupoval sám v newyorských klubech, ale postupně k sobě přibíral výborné hudebníky, kteří mu pomáhali dotáhnout hudebně-divadelní performance. Neušli pozornosti Davida Tibeta z experimentální skupiny Current 93: v roce 2000 jim na svém labelu Durtro vydal debutové album Antony and The Johnsons.

Foto: Archiv festivalu Colours of Ostrava

Antony Hegarty

Antonyho písně se dotýkají především otázek osobní identity (Antony je androgynem a transsexuálem), samoty, lásky i mizející přírody a zničené planety.

Antony zpíval na albu The Raven (2003) a koncertním záznamu Animal Serenade (2004) Lou Reeda, který o něm prohlásil, že je to anděl. Antony získal v roce 2005 prestižní cenu Mercury Prize a časopis Mojo jmenoval Deskou roku jeho album I Am a Bird Now, kterého se prodalo po celém světě více než půl miliónu.

Letošní 11. ročník festivalu Colours of Ostrava se koná od 12. do 15. června 2012 v novém prostředí Dolní oblasti Vítkovice. Čtyřdenní vstupenky se prodávají v síti Ticketpro a v kamenné prodejně Oriental v Ostravě. Současná cena je 1 690 Kč a platí pro dalších 6000 ks nebo nejdéle do 31. března 2012. Festival nabídne během čtyř festivalových dní na 10 scénách přes 150 kapel, DJs, filmů, diskusí, workshopů či divadel včetně největších hvězd světové hudby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám