Hlavní obsah

Jazzoví Dánové dvakrát na výbornou

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lepší kulturní prezentaci k zahájení dánského předsednictví Evropské unii si Dánové pro Prahu nemohli vymyslet. Poslali k nám jazzový Dánský rozhlasový big band patřící k nejlepším v Evropě a oba jeho koncerty pražské publikum nadchly.

Foto: Profimedia.cz

Kytarista John Scofield

Článek

Úterní samostatné vystoupení ve Španělském sále bylo součástí cyklu Jazz na Hradě a plný sál tleskal devatenáctičlenné kapele se dvěma ženami, která se předvedla v klasických standardech i v moderním repertoáru, tvořenému skladbami členů kapely či bývalých dirigentů bandu (mj. i Američan Thad Jones).

Pro nás nezvykle hraje band bez dirigenta a nástupy a takt udávají sólisté skladeb a altsaxofonista Nicolai Schultz. Náročnými sóly se blýskl především britský trumpetista Gerard Presencer, další hvězdou kapely je citlivě frázující zpěvačka Sinne Eggová.

Na středečním koncertě v Rudolfinu se Dánové spojili s pražskými rozhlasovými symfoniky a pod vedením dvou amerických hvězd dirigenta a aranžéra Vince Mendozy a kytaristy Johna Scofielda předvedli skladby z alba 54.

Pražskému provedení vévodila Scofieldova kytara, ale v devíti skladbách zůstalo i místo pro sóla členů bandu. Vyprodanému sálu se dostalo velkokapelového jazzu nejvyšší úrovně.

Celkové hodnocení: 90%

Reklama

Výběr článků

Načítám