Hlavní obsah

Liška, Matonoha i Budař v záhadném "polském filmu“

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Praze se v pondělí natáčela poslední scéna snímku Marka Najbrta Polski film, který bude podle režiséra nestandardní a sešlo se v něm několik vynikajících herců, improvizátorů a komiků.

Článek

„Jmenuju se Pavel Liška, jsem herec a v tomhle filmu hraju Pavla Lišku. V Čechách jsem docela známej, lidi mě poznávají na ulici, v hospodě,“ říká Pavel Liška na kameru. V zapadlém koutě pražských Nuslí právě dotáčejí poslední scénu snímku, v němž se mísí filmová realita s tou naší, normální.

Polski film nevznikl z popudu producenta, spíše se postupně rodil z dlouhých debat herců a filmařů, mezi nimiž figuruje Jan Budař, Pavel Liška, Marek Daniel nebo Marek Najbrt. Vše nasvědčuje tomu, že bude nekomerční a jak říká režisér Najbrt: „Svou strukturou nestandardní“.

„Je to autorský film, vůbec neřešíme, jestli se zařadí do mainstreamu nebo ne, to je jedno,“ řekl Novinkám. Nebude se vyhýbat absurdnímu humoru a značnou roli v něm hraje improvizační schopnost herců, nicméně podle režiséra má i své temnější tóny.

Natáčení začalo malou mystifikací v létě na karlovarském festivale, kde se Jan Budař představil jako režisér a měl i tiskovou konferenci, ale místo něj ve skutečnosti režíruje Najbrt. Jan Budař se stal režisérem jen jako, protože film potřeboval přirozeně působící scénu z prostředí festivalu. „Je to film o filmařích,“ dodal Najbrt, který ho nechce řadit do škatulky komedie ani tragikomedie.

Premiéra je naplánována na 12. července.

Reklama

Výběr článků

Načítám