Hlavní obsah

Američané přestávají chodit do kina

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do kin přišlo v USA nejméně lidí za posledních šestnáct let, uvedla CNN. Přestože se lístky zdražují, tržby jsou horší než loni. Propad návštěvnosti byl tedy značný.

Článek

Odhady filmového průmyslu hovoří o meziročním propadu tržeb o 4,5 procenta, přestože průměrná cena lístku letos přesáhla osm dolarů (cca 160 korun). Odhaduje se, že se za rok prodalo něco kolem 1,2 - 1,3 miliardy lístků.

CNN se pozastavuje nad změnou trendu, který dříve platil - totiž že průměrný americký divák chodí na hloupé komerční filmy i v ekonomické krizi. To už nefunguje. Klesá zájem o různé 3D podívané, přestože nekladou na diváka žádné nároky, a trend je dlouhodobý. Počet návštěvníků kin klesá už od roku 2002.

Raději na venkov

Průmysl reaguje neustálým zdražováním a vymýšlením technickým vychytávek, což nemusí být správná cesta. Lidé totiž odmítají platit právě předražená supermoderní kina v metropolích, kde si někdy účtují 18 až 20 dolarů za film. Drahé lístky sice částečně zachránily rozpočty studií pro tento rok, ale současně jsou cestou do pekel.

V ČR nejsou přesná čísla za rok 2011 k dispozici, ale nárůst se nečeká. Ceny lístků se u nás bohužel blíží těm americkým, přestože kupní síla je mnohem nižší.

Lístek na Harryho Pottera stál letos v Praze cca 18 dolarů, zatímco v Imaxu v Arizoně 15 dolarů a v City Cinemas v New Yorku bez 3D dokonce jen 13 dolarů. Pouze v malých českých městech přežívá pár starých sálů, kde se ještě platí 70-90 korun. V Praze se pak snaží odolávat multikinům artová kina jako Aero nebo Světozor.

Reklama

Výběr článků

Načítám