Hlavní obsah

Nezávislá CD: Werich, komisař Maigret i Schola Gregoriana Pragensis

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povídání Jana Wericha, audiokniha s případy komisaře Maigreta nebo adventní zpěvy sboru Schola Gregoriana Pragensis vycházejí před Vánocemi v menších českých vydavatelstvích.

Foto: archiv, Novinky

Jan Werich

Článek

Schola Gregoriana Pragensis: Adventus Domini

Adventní mše Rorate v českých kancionálech 15.- 16. století. Představte si Advent: zasněžená krajina českého venkova; ještě je noc, ale okna kostelíka na vršku uprostřed vesnice září do tmy. Věřící se sešli na rorátní mši. Ten obraz je starší než 500 let, ale na českém venkově se s ním setkáte dodnes. Adventní tradice slavení mariánské mše před rozedněním sahá hluboko do středověku. Označení "Roráty" vzešlo z latinského textu vstupního zpěvu Rorate coeli (Rosu dejte nebesa). Tato nahrávka představuje rekonstrukci rorátní mše, jak se rozvíjela od raného středověku až do druhé poloviny 16. století.

Volá první republika

Na archívním CD mluví Tomáš Garrigue Masaryk, Milada Horáková, František Křižík, Jan Antonín Baťa, Josef Čapek, Vladislav Vančura,  Josef Suk,  Jaroslav Ježek, Josef Skupa, Vlasta Burian, Martin Frič a další. Nenapodobitelné staré nahrávky poslouží jako ozdravná kúra znovu a znovu jakmile pocítíte sebemenší duševní nelad z nedostatku noblesy kolem.

Jan Werich a Miroslav Horníček na Kampě

Šest setkání s povídáním o Voskovcovi, Osvobozeném divadle i o životě a jako bonus společné setkání s Jiřím Suchým v pořadu Gramotingltanglu. Nahrávky pocházejí z roku 1966.

Georges Simenon: 5x komisař Maigret

Komplet 5 CD se slavným detektivem obsahuje příběhy Maigret a tělo bez hlavy, Maigret zuří, Maigretův zloděj, Maigret a stará dáma, U Kulaté báby. V titulní roli Rudolf Hrušínský st., dále hrají Josef Abrhám, Stella Zázvorková, Blanka Waleská, Jiří Adamíra, Jaroslava Adamová, Eduard Cupák a další.

Reklama

Výběr článků

Načítám