Hlavní obsah

Orchestr odešel v průběhu představení Faust, muzikantům byla zima

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenské národní divadlo (SND) v Bratislavě zažilo ve středu skandál, když 80 členů orchestru po prvním dějství představení Faust odešlo z pódia a už se odmítlo vrátit. Údajně jim byla zima. Jak uvedl deník Plus jeden deň, několik stovek diváků muselo zklamaně opustit hlediště první slovenské scény.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Milovníci umění si měli užít tříhodinové představení a za vstupenky zaplatili 15 až 30 eur (390 až 780 Kč). Po třiceti minutách to orchestr zabalil a diváky nechal sedět bezradně na svých místech. Něco podobného se v historii SND ještě nestalo. „Soubor vážně ohrozil chod divadla,“ uvedl nejmenovaný člen vedení první slovenské scény.

Divadlo zveřejnilo na internetu omluvu a nabídlo divákům vrácení vstupného nebo vstup na jakékoli představení podle vlastního výběru. Problémy údajně způsobila klimatizace. „Je to problém dlouhodobějšího charakteru a na jeho odstranění se pracuje,“ uvedla mluvčí divadla Izabela Pažítková.

Sólista Martin Malachovský potvrdil, že selhala klimatizace, v chladném vzduchu byla členům orchestru zima a mohlo také dojít k poškození hudebních nástrojů.

„Na tyto problémy opakovaně upozorňovali, ale nic se neřešilo. Byla to výstraha a čekají, že to bude někdo z kompetentních lidí řešit,“ uvedl zpěvák. Malachovský řekl, že sólisty tato situace mrzí, ale nemohli jít proti svým kolegům. „Budova je od začátku nevyhovující,“ dodal.

Novou budovu SND slavnostně otevřeli v roce 2007. Budova byla projektována ještě za minulého režimu a stavěla se přes dvacet let. Odborníci upozorňovali, že dnešním technickým požadavkům nevyhovuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám