Hlavní obsah

Filmové premiéry - Markéta Lazarová, Johnny English se vrací, Happy Happy a Můj otec George Voskovec

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden má premiéru unikátní digitálně restaurovaná kopie jednoho z nejvýznamnějších děl české kinematografie - Markéta Lazarová. Rowan Atkinson bude řádit ve filmu Johnny English se vrací, do norské rodiny a manželských patálií nás zavede komedie Happy Happy a Libuše Rudinská uvádí do kin dokument Můj otec George Voskovec.

Článek

Markéta Lazarová

Historická balada vypráví o loupeživém rytíři Kozlíkovi a jeho rodině, jež se dostala do sporu s královskou mocí. Především ale vypráví o krásné Markétě, dceři zemana Lazara zaslíbené Bohu, jíž Kozlíkův syn Mikuláš změnil osud. Vizuálně podmanivé dílo evokující 13. století, natočil režisér František Vláčil podle slavné novely Vladislava Vančury s Magdou Vášáryovou v titulní roli.

Markéta Lazarová, ČR 1967, balada, 162 min., režie: František Vláčil, hrají: Magda Vášáryová, Michal Kožuch, František Velecký, Josef Kemr, Ivan Palúch, Pavla Polášková, Vlastimil Harapes, Vladimír Menšík a další.

Johnny English se vrací

Johnny English v podání Rowana Atkinsona neboli Mr. Beana už před lety dokázal, že raději Britské ostrovy zbourá, než by je vydal nepříteli všanc. Nyní zve diváky na další bláznivou jízdu. Po té poslední se více méně dobrovolně uchýlil do tibetského kláštera a až tam si ho teď najdou mateřské tajné služby. Na oficiální návštěvu Velké Británie se totiž chystá čínský premiér, a protože se šéfová MI7 nemůže na nikoho spolehnout, neboť se jí to v revíru hemží dvojitými agenty, vsadí vše na Johnnyho Englishe...

Johnny English se vrací, USA 2011, komedie, 101 min., režie: Oliver Parker, hrají: Rowan Atkinson, Gillian Andersonová, Rosamund Pikeová a další.

Happy Happy

Happy Happy je chytrá komedie o partnerských vztazích, běžné manželské krizi a jejím netradičním řešení. Kaja je veskrze optimistická mladá žena: promíjí manželovi pitky s kamarády i úměrně tomu sníženou chuť na milování, je laskavá k synovi, který se jí pošklebuje, bere zkrátka život takový, jaký je.

Jenže pak se do sousedství přistěhuje dokonalý pár úspěšných, krásných a vzdělaných lidí. Kaja cítí, že se s nimi musí spřátelit, musí se jim vyrovnat. Jenže jak známo, není všechno zlato, co se třpytí...

Happy Happy, Norsko 2010, komedie, 88 min., režie: Anne Sewitsky, hrají: Agnes Kittlsenová, Joachim Rafaelsen, Maibritt Saerens, Henrik Rafaelsen a další.

Můj otec George Voskovec

Osobní život a uměleckou kariéru Jiřího Voskovce od jeho příchodu do Spojených států v roce 1950 až do smrti v roce 1981 přibližuje dokument, který Libuše Rudinská natočila především jako pohled jeho mladší dcery Gigi Voskovec-Gotfriedové. Ve filmu ale hovoří také například Václav Havel, Miloš Forman, redaktor někdejšího českého vysílání Hlasu Ameriky Jiří Planner či autor třísvazkové Korespondence V+W Ladislav Matějka. Obrazovou osu snímku vytvořily ukázky z divadelních představení a filmů, v nichž Voskovec hrál.

Můj otec George Voskovec, ČR 2011, dokument, 73 min., režie: Libuše Rudinská

Reklama

Výběr článků

Načítám